Kultur

Teater: De 39 stegen

Två personer i 30-talskläder står i en gränd
De 39 stegen gick på både Västerbottens- och Norrbottensteatern under december 2022. Foto: Lisalove Bäckman / Pressbild
Kerstin Jonsson
Publicerad i
#185
Lästid 1 min

Första advent 2022 åkte jag på en bussresa till Skellefteå och Sara kulturhus för att se teaterföreställningen ”De 39 stegen”. Det ångrar jag inte!

Föreställningen är baserad på Alfred Hitchcocks film med samma namn, som i sin tur är baserad på en roman av John Buchan. Miljön är 1930-talets England och Skottland. Pjäsen är en thriller-komedi som bjuder på tågjakter, spioner, flygstrider, fasadklättring, lömska skurkar och vackra femmes fatales. Allt detta i ett rafflande tempo med snabba scenbyten.

Hela pjäsen spelas av enbart fyra skådespelare som har ett fint samspel med varandra. Och det är tur det, för tillsammans spelar de uppåt 150 olika roller! På något sätt lyckas det bli två galna timmar med riktigt bra och rolig teater.  

De 39 stegen hade urpremiär i Storbritannien redan 1995 och har sedan gjort succé världen över. Den har bland annat spelats både på Broadway och i Londons West End samt vunnit fina priser. Den svenska versionen hade premiär 2013.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.