Internationellt

Valet av talman visade på djup splittring inom det republikanska partiet

Kevin McCarthy talar iklädd en vit skjorta
Kevin McCarthy valdes till "speaker of the House" efter 15 försök. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#185
Lästid 3 min

Republikanerna har till slut tagit tillbaka kontrollen över representanthuset. Den nye talmannen, eller ”Speaker of the House” som positionen kallas, heter Kevin McCarthy. Men innan McCarthy kunde väljas genomgick representanthuset den längsta valprocessen för en talman sedan 1860.

1860 var året före inbördeskriget. Ett djupt splittrat USA tog då tre månader på sig att välja talman. Splittringen rörde slaverifrågan och var till stor del uppdelad geografiskt mellan sydstaterna och nordstaterna. 2023 tog det 15 omröstningar under fem dagar för att välja talmannen. Även idag är USA djupt splittrat, men inte geografiskt på samma sätt som 1860.

Vilka var det då som satte käppar i hjulen och sand i maskineriet för Republikanerna och Kevin McCarthy? Demokraterna? Nej, de har inte längre majoritet i representanthuset efter mellanårsvalet i november ifjol. Istället är det andra republikaner som inte är villiga att samarbeta. Det handlar främst om de extrema Trumpister som organiserar sig under namnet ”Freedom Caucus”.

De mest synliga är Matt Gaetz och Lauren Bobert. Matt Gaetz representerar Florida och förutom att han stöttade Trump i allt är han en riktig slemboll som bland annat haft samröre med människor som arrangerar sex med tonåringar. Lauren Bobert är känd för att ha stött och spridit de s.k. QAnon-konspirationerna.

McCarthys roll som ledare för republikanerna i representanthuset har varit att undvika ett öppet krig mellan ”vanliga” republikaner och Trumpisterna. McCarthy har därför vänner även bland Trumpisterna. Marjorie Taylor Greene, en annan reaktionär trumpist som tror på konspirationsteorier, sprang exempelvis fram efter den slutgiltiga omröstningen och tog en seger-selfie tillsammans med McCarthy. Och Donald Trump själv uppmanade tidigt sina anhängare att rösta fram McCarthy till talmansposten.

För att bli vald tvingades McCarthy gå med på en rad eftergifter. En av eftergifterna var att ändra i reglerna som avgör hur misstroendeomröstningar mot talmannen får genomföras. Framledes kommer det bara att krävas att en enda ledamot i Representanthuset kräver en misstroendeomröstning för att den ska bli av. Pärsen är med andra ord inte över för Kevin McCarthy. Giljotinen hänger fortfarande över hans huvud – och det är medlemmar i hans eget parti som håller i repet.

Skälen till att McCarthy krigade till sig talmansposten är minst två. Det handlar naturligtvis, delvis, om McCarthys egna personliga ambitioner. Han tog talmansposten så mycket för given att han hade börjat flytta in i sitt nya kontor redan innan den första omröstningen. Men framförallt handlar det om en långt djupare strid som berör det republikanska partiets ”själ”. Ska Republikanerna under överskådlig framtid förloras till konspirationsteoretiker och Trumpister – eller ska etablissemanget inom partiet lyckas ta tillbaka kontrollen?

Valet av McCarthy var en seger för etablissemanget, som behåller kontrollen över en av partiets viktigaste och mest prestigefyllda poster. Samtidigt visar talmansomröstningen på precis hur djup splittringen är inom det republikanska partiet – och i förlängningen hela det amerikanska etablissemanget.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.