Internationellt

Bolsonaro-anhängare stormade kongressen i Brasilien

Inspirationen kom från Trump-anhängarna två år tidigare

Krossat glas i kongressen
Eftermälet efter stormningen av kongressen i den brasilianska huvudstaden Brasilia. Foto: Jefferson Rudy / Agência Senado (CC BY 2.0)
Henrik Alkbring
Publicerad i
#185
Lästid 1 min

Den 8 januari stormades alla tre maktcentra i den brasilianska politiken – presidentpalatset, kongressen och högsta domstolen. Bakom stormningen låg anhängare till den avgående presidenten Jair Bolsonaro.

Till följd av detta har sammanlagt 1200 av de inblandade frihetsberövats i väntan på häktningsförhandlingar samt 39 stycken åtalats. Myndigheterna misstänker också att kopplingar finns till den avgående presidenten Bolsonaro, som för tillfället befinner sig i Florida. Bolsonaro kan hur som helst anses ha inspirerat händelsen. En annan inspirationskälla är den Trump-inspirerade stormningen av Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2021.

Delar av polisen och militären tros också sympatisera med stormningen och har kritiserats för att inte ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att stoppa den. Den nye presidenten, Lula Da Silva, försöker att rensa ut element i de väpnade styrkorna som gett sitt stöd till stormningen. Samtidigt kan det också finnas en rädsla att gå för långt i dessa utrensningar, eftersom det i sig skulle kunna utlösa en våldsam motreaktion.

Likheterna är hur som helst stora med stormningen av Kapitolium och förebådar en politiskt instabil och polariserad period inom brasiliansk politik.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.