Arbetsplatsrapporter

En förebild går före

En intervju med en kommunpolis

Två poliser i uniform
Mirjam tillsammans med sin förebild kvarterspolisen Ulf.
Marie Salomonsson
Publicerad i
#185
Lästid 3 min

Det behövs goda förebilder. Speciellt nu. De som ger oss hopp – om att det faktiskt går att bromsa in och vända negativa trender i samhället. En av dessa mötte jag på Linkedin.

Så Mirjam, vem är du och varför valde du att bli polis?

– Jag heter Mirjam Hopstadius och är kommunpolis i Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta. Just nu studerar jag Polisvetenskap på universitetet.
– Mitt stora driv är att förebygga innan det händer, inkludera mångfalden samt att vara modig.
– Jag är lyckligt gift med min man sedan ca 20 år tillbaka och privat är jag helst ute med familjen i skogen tillsammans med våra hundar eller hästen.

– Jag sökte till polisen för att jag i en ung ålder blev påverkad positivt av en kvarterspolis som heter Ulf. Vi möttes när jag var i en utsatt situation. Efter vårt möte placerades jag 11 år gammal på fosterhem.
– Det Ulf gjorde för mig, där och då har jag aldrig kunnat glömma. Hans insats är något jag har velat förvalta och sprida vidare.

Vad är viktigt när det gäller förebyggande insatser kring barn och unga, kan du ge några exempel?

– Vi tillsammans behöver fånga upp barn och ungdomar i mycket tidig ålder. Innan polisen har blivit inblandad. Vi vuxna behöver vara närvarande för att främja det relationsskapande men samtidigt ha civilkurage och vara gränssättande.

– Min erfarenhet har visat att vuxenvärlden ibland missar att vara gränssättande och relationsskapande med barn och unga, det kan ge negativa konsekvenser. De som arbetar med barn bör inhämta omvärldsbevakning utifrån kunskapsbaserad forskning.
– Exempel på detta är mitt arbete som kommunpolis i Knivsta kommun. Där resonerade vi mycket om just denna fråga, att fånga upp barn i tidig ålder. Politiker i Knivsta fattade beslut om att se över ”Skottlandsmodellen”, för att se om det var något de eventuellt kan implementera på deras skolor.

– Annat exempel på förebyggande arbete från Polisen, är aktiviteten ”Polisnalle”- att besöka förskolebarn och prata om Polisens viktiga uppdrag samt lämna Polisnallen för pedagogens möjlighet till att implementera den vid behov i förskolans vardag.

Vilken erfarenhet har du av kvarterspolis eller nattvandring i utanförskapsområden?

– Jag har massor med erfarenheter! Både från det att jag själv var ungdom och växte upp i Rissne/Hallonbergen (Stockholm) men även från egna erfarenheter då jag har arbetat som Polis i både Stockholm och Umeå.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det absolut bästa med mitt jobb är att min erfarenhet, styrka och mod nyttjas fullt och kan då ge en otrolig kraft till lokalsamhället. Jag strävar alltid efter att gå till jobbet och bedriva ett uppdrag som ska gör min nära och kära stolta!
– För mig är det väldigt viktigt att det jag utför ska vara rättvist, tydligt och inkluderande!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.