Lokalt och insändare

Terrorlagstiftningen riskerar att spegla Sveriges anpassning till Nato

Öcalan-flaggor
Kan det bli olagligt att vifta med PKK-flaggor? Foto: Francis Tyers (CC BY-SA 3.0)
Henrik Alkbring
Publicerad i
#185
Lästid 2 min

INSÄNDARE En ny svensk terrorlagstiftning är på gång. Det är rimligt att anta att denna kommer att spegla Sveriges allmänna anpassning till Nato. Mot denna bakgrund är det nödvändigt att ställa sig ett antal frågor. Kommer det, exempelvis, att i framtiden bli olagligt att uttrycka stöd för vad som betecknas som terrororganisationer – exempelvis PKK?

För att konkretisera. Blir det t.ex. kriminaliserat att vifta med en PKK-fana? Utrikesminister Tobias Billström kunde inte ge något svar på denna fråga i en intervju. En annan fråga: Blir det förbjudet att uttrycka åsikten att PKK inte längre borde vara terrorstämplat? Det finns många som anser att PKK borde strykas från listan över terrorstämplade organisationer eftersom de inte längre sysslar med terror.

Yttrandefriheten i Sverige verkar vara hotad, då man får anta att regeringen inte stiftar nya lagar för att dessa inte ska användas. Dessutom brukar straffen för terrorbrott utgöra fängelse, ofta under längre tid, man har väl inte hört talas om någon som dömts till böter för terrorbrott?

Om den hårda tillämpningen av lagen blir verklighet kommer det att bli nödvändigt att genom handling syna makthavarna genom att bryta mot den självcensur som annars riskerar att härska. Givetvis måste man vifta med PKK-fanor för att försvara yttrandefriheten. Om tillräckligt många bryter mot, eller testar, lagen kommer detta att påverka hur lagen tillämpas. Då kommer lagen inte heller att ha den självcensurerande effekt som den annars riskerar att få.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.