Politiska rapporter

Handelsarbetsgivarna säger nej till låglönesatsning

Kassapersonal
Handelsarbetsgivarna säger nej till en satsning på lågavlönade. Foto: Patrik Lundin / Handelsnytt
Helené Rönnholm
Publicerad i
#185
Lästid 1 min

Handels kräver att de lägsta lönerna ska öka extra mycket i de nya kollektivavtal som förhandlas under vårens avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill precis tvärt emot.

Människor som har lägst lön och minst marginaler riskerar att få det ännu svårare när inflationen innebär att pengarna blir mindre värda för var dag som går. I årets avtalsförhandlingar kräver därför Handels och övriga LO-fack att de lägsta lönerna ska öka extra mycket. Arbetsgivarna å sin sida anser dock att de lägsta lönerna inte ska ökas med en enda krona.

Samtidigt har toppcheferna inom handelsbranschen fått sina egna mångmiljoninkomster kraftigt höjda. Detta gör att arbetsgivarnas inställning framstår som provocerande för många handelsanställda. Kravet på frysta minimilöner är dock inget nytt. Svensk Handels tidigare vd Karin Johansson motiverade liknande krav på följande sätt för några år sedan:
– Vi har ju inte haft någon inflation, det som var okej för tre år sedan ger lika stor köpkraft i dag.

Idag är dock inflationen den högsta på 30 år. Om minimilönerna ska följa inflationen borde de nu höjas med minst 10 procent. För att få igenom en låglönesatsning 2020 varslade Handels om strejk. Strejkvapnet borde användas även under årets avtalsrörelse – om arbetsgivarna inte är beredda att backa.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.