Miljö och klimat

El Niño riskerar att leda till kraftiga värmeböljor

Ett dragdjur har dött i en sandöken
Väderfenomenet El Niño väntas föra med sig extrema värmeböljor och torka. Foto: Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#186
Lästid 2 min

Väderfenomenet El Niño förväntas återkomma under 2023 och klimatforskarna varnar nu för ”oemotsvarade” värmeböljor. Detta då El Niño riskerar att förvärra och intensifiera extremvädret runt om i världen.

El Niño är ett kombinerat klimat- och hydrologiskt fenomen som uppstår i Indiska oceanen och Stilla havet. Fenomenet uppkommer i oregelbundna intervaller mellan vart annat år till vart sjunde år. När El Niño uppträder ändras tryckförhållandena i atmosfären. Det i sin tur gör att passadvindarna på södra halvklotet försvagas och ändrar riktning, vilket får till följd att havsströmmarna ändrar riktning.

Det varma ytvattnet tvingas österut från Australien till Sydamerikas västkust där kraftiga regn och översvämningar uppkommer. Ytterligare en effekt av den kraftiga uppvärmningen blir att fiskbestånden i de normalt fiskrika vattnen utanför Sydamerikas västkust drastiskt minskar vilket orsakar stora problem för fiskeindustrin.

I Indonesien och östra Australien sker det motsatta fenomenet. I dessa områden stiger lufttrycket, vilket leder till uteblivna regn, torka och till slut enorma skogsbränder. I samband med El Niño inträffar även långt fler tropiska cykloner än normalt i Stillahavsområdet.

Perioder med El Niño varvas med ”neutrala” perioder samt motsatsen till El Niño – som kallas La Niña. Under en period av La Niña blir i stället havsvattnet i de östra och centrala områdena av Stilla havet ovanligt kallt. Konsekvensen blir att den australiska kontinenten samt Sydostasien och Oceanien kan få enorma nederbördsmängder medan delar av Sydamerika får extrem torka med skogsbränder i stor omfattning.

När El Niño nu väntas återkomma under 2023 varnar alltså forskarna för extrema värmeböljor. Förra gången som El Niño uppstod var 2016. Detta år anses vara det varmaste året någonsin sedan de globala temperaturerna började mätas. Den El Niño-period vi nu går in i kan leda till ännu högre temperaturer – i år och under 2024.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.