Politiska rapporter

Industriarbetsgivarnas skambud: två procent i löneökning

En tom plånbok
Arbetsgivarnas bud innebär en rejäl reallönesänkning för Sveriges alla industriarbetare. Foto: Emil Kalibradov / Unsplash.com
Veckans Nyheter
Publicerad i
#186
Lästid 1 min

Strax före jul presenterade arbetsgivarna inom industrin sitt lönebud. Arbetsgivarna har erbjudit de anställda inom industrin en löneökning på 2 procent samt ett engångsbelopp på 3 000 kronor.

Arbetsgivarnas bud motsvarar inte ens hälften av det krav som industrifacken med stöd av Kommunal och andra LO-förbund lagt fram. Detta visar med stor tydlighet att parterna står väldigt långt från varandra. Facket har krävt löneökningar på 4,4 procent och ett extra påslag för de med heltidslöner som ligger på högst 27 100 kr / månad. Dessutom har facket krävt att de lägsta lönerna i avtalen höjs. Detta krav har stöd från alla LO-facken utom Transport.

Det avtal som facken inom industrin förhandlar fram åt sina medlemmar får stor betydelse för övriga avtal. Detta då avtalet inom industrin brukar utgöra normen (det s.k. märket) för alla övriga fackföreningar.

Industriarbetsgivarnas skambud understryker vikten av att facken inte backar på sina avtalskrav – även om detta skulle kräva konflikt. I slutet av 2022 låg inflationen på 12,3 procent (om ränteökningarna räknas med). Ska löntagarna kunna ta igen åtminstone en del av de kraftiga prisökningarna kan det inte finnas någon prutmån på lönekraven.

Lämna en kommentar