Politiska rapporter

Erdogan har bett Putin om hjälp mot kurderna

Vladimir Putin och Recep Tayyep Erdogan
Den turkiske presidenten Erdogan har bett sin ryske kollega Putin om hjälp med en markinvasion av den kurdiska delen av Syrien. Foto: Kremlin.ru
Henrik Alkbring
Publicerad i
#186
Lästid 2 min

Ulf Kristersson har gått ut och karaktäriserat de som har protesterat mot Sveriges eftergiftspolitik mot Turkiet för ”nyttiga idioter”, och försökt att blanda ihop dessa med Rasmus Paludan och hans koranbränningar. Angreppen är ett sätt för regeringen att skrämma människor från att stödja de som försvarar rättssamhället och demokratin samt för att uppnå en tystnad kring dessa frågor i samhällsdebatten.

En pikant detalj är att medan Erdogan inte ska få angripas, och de som angriper honom utmålas som att de går Rysslands ärenden, så finns det ett nära samarbete mellan Erdogans Turkiet och Putins Ryssland. Det finns t.ex. en uppgörelse mellan dessa som säger att Ryssland ska hjälpa Turkiet att rensa ett område i nordöstra Syrien från kurdiska styrkor. Erdogan bad Putin om militär hjälp mot kurderna så sent som i december i fjol!

Man kan dock fråga sig vad som händer om Erdogan inte ändrar sin hållning till Sverige efter det turkiska valet, och USA inte lyckas hjälpa in Sverige i NATO. Den dominerande hållningen bland svenska riksdagspartier verkar vara att Sverige ska in i NATO till varje pris. Vilka demokratiska fri- och rättigheter ska då offras av potentaterna Ulf Kristersson, Tobias Billström och Magdalena Andersson?

Sverige kan aldrig komma med i NATO genom att anpassa sig till Erdogan, om inte de svenska riksdagspartierna går med på att göra landet till en minivariant av Turkiet. Men ett sådant pris kan naturligtvis aldrig accepteras. Det är viktigt att vi som försvarar de demokratiska fri- och rättigheterna trappar upp protesterna mot eftergiftspolitiken och står upp för rättssamhället.

Lämna en kommentar