Politiska rapporter

Strejkvågen i Storbritannien fortsätter

Strejkvaktskedja från järnvägsarbetarfacket RMT
Järnvägsfacket RMT är ett av många fackförbund som strejkat för högre löner i Storbritannien. Foto: RMT
Veronica Nordenström
Publicerad i
#186
Lästid 2 min

En omfattande strejkvåg pågår sedan sex månader tillbaka i Storbritannien. Vitt skilda arbetargrupper har varit ute i strejk under 2022: järnvägsarbetare, lärare, postanställda, telekomarbetare, renhållningsarbetare, försvarsadvokater och myndighetspersonal. Strejkvågen är den största i Storbritannien sedan 1970-talet.

Bakgrunden till strejkerna är att den höga inflationen har inneburit en kraftig ökning av levnadsomkostnaderna. Detta läggs ovanpå att reallönerna i Storbritannien har sjunkit under en längre period.

Strejkvågen ser ut att fortsätta under 2023. Året har inletts med nya strejker inom järnvägen, bland trafikinspektörer och bland sjuksköterskor. Ett skäl till att så många strejker utlysts är att brittiska fackförbund inom ”samhällsviktiga sektorer” sedan 2016 måste anordna medlemsomröstningar för att få strejka. Tidigare har fackligt förtroendevalda kunnat undvika konflikt genom att göra upp med arbetsgivarna över huvudet på fackmedlemmarna. Men när medlemmarna fått säga sitt har kampviljan visat sig vara hög. Inom järnvägsfacket röstade exempelvis 70 procent ja till att strejka i november. Inom statstjänstemannafacket PCS röstade hela 86 procent för att strejka.

Den brittiska regeringen har svarat på strejkerna med att försöka inskränka strejkrätten, men detta har hittills endast retat upp facken och deras medlemmar ännu mer. Strejkvågen ser ut att fortsätta under våren 2023. Just nu planeras strejker bland annat av sjuksköterskor, sjukgymnaster, bussförare, lärare och universitetsanställda.

Lämna en kommentar