Politiska rapporter

Ilska mot orättvis lönepolitik i Region Västerbotten

Vårdpersonal hanterar medicinsk teknik
Undersköterskorna vid Norrlands Universitetssjukhus är missnöjda över orättvisa lönetillägg. Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten
Tomas Westerström
Publicerad i
#186
Lästid 2 min

I mitten av januari kom beskedet att bland annat sjuksköterskor som är anställda av Region Västerbotten, och som jobbar inom dygnet runt-verksamhet, ska få ett lönetillägg på 3 000 kronor per månad. Detta är på tiden. Undersköterskor och skötare inom dygnet runt-verksamhet ska dock endast få en tredjedel av vad sjuksköterskorna får – 1 000 kronor per månad. Andra yrkeskategorier inom Kommunal verkar inte få någonting alls. Detta har med rätta skapat en stor ilska bland undersköterskorna.

Mot bakgrund av denna orättvisa hade Kommunal bjudit in Kjell Bäckman (V) från regionstyret och hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa till ett möte med facket. Men attityden från Winsa och Bäckman (V) var att ”lagt kort ligger”. Det vill säga: undersköterskorna får endast en tredjedel av vad sjuksköterskorna får!

Många på mötet blev upprörda över denna orättvisa. Den attityd som Bäckman (V) och sjukvårdsdirektören uppvisade spädde ytterligare på upprördheten. En mötesdeltagare ifrågasatte hur ett regionstyre med två partier som säger sig representera arbetarna (S+V) kan ställa olika arbetargrupper mot varandra på detta sätt.

Alla personalkategorier har slitit hårt under de senaste årens pandemi. Alla sliter för att sjukvården ska klara den ”vårdskuld” som pandemin skapat. På olika sätt. Privata planer har ändrats för att scheman ska gå ihop. Undersköterskor har dragit ett tungt lass vad gäller nya hygienrutiner. Att ständigt arbeta iförd munskydd, i ett fysiskt krävande yrke, är en stor försämring av arbetsmiljön.

Samtidigt har den höga inflationen inneburit reallönesänkningar för alla löntagare. Många yrkesgrupper, bland annat undersköterskor, bidrog till att klara samhället genom den värsta pandemin sedan Spanska sjukans härjningar för över 100 år sedan. Tacken för det har hittills varit applåder och vackra ord … samt sänkta reallöner.

Vad som nu krävs är att de politiska makthavarna i Region Västerbotten utsätts för ett hårt tryck – för att rätta till denna orättvisa. Undertecknad skickade in en motion till Kommunal Region Västerbottens årsmöte med kravet att en manifestation måste organiseras. Svaret blev att detta är något som facksektionen redan arbetar med, och tanken är att en manifestation ska hållas den 20 februari.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.