Nöje

Lena – en film om Lena Nyman

Lena Nyman
En ung Lena Nyman. Foto: Faksimil filmen "Lena"
Lena Lindström
Publicerad i
#186
Lästid 2 min

Just nu går det att se filmen ”Lena” på SVT Play. Filmen är ett porträtt av skådespelerskan Lena Nyman (1944-2011) och hade premiär i september 2021. Mycket av grundmaterialet kommer från 17 papperskassar med dagböcker – fulla av hemligheter – som Lena Nyman lämnade efter sig när hon dog 2011.

Genom detta aldrig tidigare exponerade material målas ett porträtt av Nyman fram. Vi kommer henne nära inpå livet via dagböckerna – men även genom brev och fotografier. Filmen skildrar kärlek, arbete, teaterliv, skrivande, alkohol och kroppshets.

Nyman hade en bred repertoar inom drama, revy, scenframträdanden och barnfilm. Hon fick möjligheten att arbeta med sin tids största som Ingmar Bergman, Bo Widerberg samt Hasse & Tage. Genombrottet kom i den skandalomsusade filmen ”Jag är nyfiken – gul” från 1967 (som även den kan ses på SVT Play – men bara till den 19 februari). Nyman hade även framträdande roller i filmen om Ronja Rövardotter, där hon spelar Ronjas mamma, Gösta Ekman-komedin ”Morrhår och ärtor”, Hasse Alfredssons ”Den enfaldige mördaren” och Peter Dalles långfilmsdebut ”Drömkåken”.

Under 1970-talet och in på 80-talet deltog Nyman i en rad revyproduktioner, bland annat tillsammans med Hasse & Tage. Hon hann även medverka i en rad tv-produktioner och hade bland annat huvudrollen i TV-teatern Drottning Kristina 1981.

Det är med dubbla känslor man ser filmen. Filmen visar mycket av hennes långa och innehållsrika karriär. Jag minns mycket av det som visas själv. Nyman fanns alltid med i tv-rutan och på bio när jag växte upp och var en självklar skådespelare för mig som tonåring. Samtidigt är det svårt att inte känna en viss melankoli över alla saker som Nyman utsattes för. Filmen tar upp många av hennes trasiga sidor, bland annat den ”vikthets” hon utsattes för av både regissörer och recensenter samt hennes destruktiva relationer.

Den enda film av Lena Nyman som jag själv äger råkar även vara den sista långfilm som hon medverkade i. Filmen heter ”Att göra en pudel” och kom ut på biograferna 2006. Nyman dog 2011 i sviterna av bland annat lungsjukdomen kol.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.