Politiska rapporter

Hyresförhandlingar strandade i Umeå

Hyreshus i Umeå
Hyresvärdarna i Umeå har krävt hyreshöjningar på 10,1 procent. Foto: Davis Kaza
Patrik Brännberg
Publicerad i
#187
Lästid 1 min

Hyresförhandlingarna för 6000 hyresgäster hos privata hyresvärdar i Umeå har strandat. De lokala hyresvärdarna, som i förhandlingarna företräddes av organisationen Fastighetsägarna, kvävde initialt 10,1 procent i hyreshöjningar. 

– Det är historiskt höga krav, säger Charlotte Lundberg Jonsson som leder förhandlingarna från Hyresgästföreningens sida. 

Hyresvärdarna menar att höjda underhålls- och uppvärmningskostnader gör att man måste höja hyrorna för att kunna vidmakthålla samma standard för hyresgästerna. Hyresgästföreningen, å sin sida, pekar på att allmännyttan och några av de större privata värdarna klarat sig med hyreshöjningar på 2,1 procent. 

Enligt Charlotte Lundberg Jonsson har parterna närmat sig varandra under förhandlingarna. 
– Det som till sist gjorde att förhandlingarna strandade var att hyresvärdarna ville ha ett kontrakt som de kunde omförhandla innan utgången av 2023.   

Vad som händer efter att förhandlingarna strandat beror på fastighetsägarna, menar Lundberg Jonsson. 
– Hyresgästerna kan fortsätta att betala samma hyra som förut. Bollen ligger hos hyresvärdarna som kan välja att antingen försöka sluta nya kontrakt med varje enskild hyresgäst, eller att återkomma till förhandlingsbordet.
– Från Hyresgästföreningen uppmanar vi hyresgäster att inte sluta något enskilt avtal med hyresvärden. 

Lämna en kommentar