Miljö och klimat

Klimatkatastrofer riskerar att sluka resurser från nödvändiga utsläppsminskningar

Översvämmad väg
En ny rapport varnar för att åtgärderna för att hantera klimatkatastrofer riskerar att krocka med behovet av åtgärder för att minska utsläppen. Foto: Erik Veland (CC BY-NC 2.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#187
Lästid 2 min

Förvärrade klimatchocker risker att avleda uppmärksamheten från de nödvändiga satsningarna för att reducera koldioxidutsläppen. Detta konstaterar en ny rapport från två brittiska tankesmedjor, Institute for Public Policy Research (IPPR) och Chatham House.

Rapporten varnar för att världen närmar sig ett besvärligare skede i kampen mot klimathotet. Effekterna av de klimatförändringar som redan skett riskerar att skapa sådana problem att dessa riskerar att dra uppmärksamheten bort från de väldiga ansträngningar som krävs för att vända trenden och påbörja en minskning av utsläppen.

Redan idag måste enorma resurser avsättas för att hantera det växande antalet klimatkatastrofer och de problem och kriser som skapas av den nu pågående miljöförstöringen. I takt med att den globala medeltemperaturen ökar väntas problemen med exempelvis extremväder att öka. Detta kräver, i sin tur, att ännu mer resurser måste avsättas för att hantera de akuta klimatkatastroferna. Dessa resurser kan då inte användas för att få till stånd den nödvändiga minskningen av koldioxidutsläppen.

Detta riskerar att skapa en ond cirkel: De bristande investeringarna i åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser leder till fler klimatkatastrofer vilket, i sin tur, tar både uppmärksamhet och resurser från att vidta åtgärder för att minska utsläppen. Rapportförfattarna liknar situationen vid ett skepp som har seglat alltför länge mot en annalkande storm utan att ändra kurs. När skeppet är på väg in i stormen är det svårare att ändra kurs, eftersom besättningen måste rikta alltmer av sin uppmärksamhet mot att hantera den omedelbara faran.

NyA:s kommentar: Rapportens varningar måste tas på allvar. Men det största hindret för att vidta de nödvändiga åtgärder som krävs för att minska utsläppen är de kapitalistiska maktstrukturer som bygger på billig fossil energi. Ska klimathotet bekämpas krävs en djupare samhällsomvandling som bryter dessa maktstrukturer.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.