Politiska rapporter

Partiet Nyans har splittrats

Mikail Yüksel och Sead Busuladzic
Partiet Nyans splittras. Utbrytarna bildar Visionpartiet Vi. Foto: Nyans / Vision
Erik Amnell
Publicerad i
#187
Lästid 2 min

Flera tunga medlemmar har hoppat av partiet Nyans och bildar ett nytt parti – Visionpartiet Vi. Visionpartiet kommer att ledas av Sead Busuladzic, ledamot i Landskrona kommunfullmäktige. Skälet till avhoppet är missnöje riktat mot Nyans partiledare Mikail Yüksel.

Under december 2022 försökte en grupp medlemmar i Nyans, däribland en av partiets två kommunfullmäktigeledamöter, avsätta partiledaren Mikail Yüksel. Bakgrunden till missnöjet är en intern rapport där Yüksel anklagas för att bland annat ha trakasserat partimedlemmar samt uttryckt stöd för den turkiska regimen. Yüksel själv avfärdar kritiken som ”löjlig”.

Försöket att avsätta Yüksel misslyckades och de missnöjda medlemmarna lämnade istället Nyans. Under ledning av Sead Busuladzic, ledamot i Landskrona kommunfullmäktige, bildare de nu istället Visionpartiet som ett alternativ till Nyans.

Detta är inte första gången som Yüksel är i blåsväder. Han blev tidigare utesluten från Centerpartiet på grund av sitt samröre med den turkiska fascistorganisationen Grå vargarna, som bland annat anklagats för terrorism och mord på meningsmotståndare.

Som partiledare för Nyans har Yüksel deltagit i den internationella påverkanskampanj som anklagar socialtjänsten i Sverige för att systematiskt kidnappa och hjärntvätta barn till muslimska föräldrar genom att placera dem i fosterhem. Yüksel har även kritiserat stängningen av den s.k. Vetenskapsskolan (senare Safirskolan) i Göteborg. I juni 2019 avslöjande stiftelsen Doku att Vetenskapsskolan anställt minst fyra personer som återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till Islamiska Staten (IS) / Daesh.

En granskning från HD och Sydsvenskan visade att flera av Nyans kandidater i Stockholm beskrev shia-muslimer som ”grisar” medan en annan kandidat hade uppmanat människor att ”krossa judarnas huvuden”.

Vilken roll dessa frågor spelat i splittringen av Nyans är oklart. Men det är sannolikt att partiledningen skapade orealistiska förväntningar på hur bra det skulle gå för Nyans i valet. Yüksel hävdade exempelvis att det inte var omöjligt att Nyans skulle kunna ta sig in i riksdagen genom att få 12 procent av rösterna i Malmö. I slutänden blev det två kommunala mandat – ett i Botkyrka och ett i Landskrona. Och då började de interna konflikterna…

Om Nyans kan återhämta sig från splittringen återstår att se. Liksom om det nya Visionpartiet kan lyfta. Men det är inte osannolikt att detta utgör början på slutet för båda partierna.

Lämna en kommentar