Arbetsplatsrapporter

Viktig debatt om löner på Kommunals årsmöte i Umeå

Affisch med inbjudan till Kommunal Umeås årsmöte
Debatten gick stundtals hård på Kommunal Umeås årsmöte. Foto: Kommunal Umeå / Facebook
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#187
Lästid 4 min

Det var ett händelserikt årsmöte för Kommunals sektion för anställda i Umeå kommun. Debatten gick stundtals het. Dels kring en motion, skriven av undertecknad, som handlade om att Kommunal inte får backa på lönekraven. Dels kring valet av sektionsstyrelse.

Det var första gången på tre år som Kommunal Umeå samlats för ett fysiskt årsmöte. År 2020 hann vi med årsmötet bara veckor innan pandemin kom till Sverige, men sedan var det digitala möten som gällde. Det två punkter på årsmötet som bjöd upp till debatt och kontrovers. Den första var en motion som undertecknad skickat in.

Bakgrunden till motionen var att LO har gått fram med relativt låga krav på 4,4-procentiga löneökningar inför årets avtalsrörelse (Kommunal har även krävt en speciell låglönesatsning). Lönekraven är låga för att inflationen ligger på ungefär tio procent, och om man lägger på räntehöjningarna blir det kring tolv procent. Vi har alltså redan haft en reallönesänkning i och med inflationen och även om Kommunals krav genomdrivs innebär detta ändå ingen kompensation för inflationen.

Det vi ville att sektionen skulle göra var att skicka ett meddelande till avtalsdelegationen att det inte fanns någon prutmån på dessa 4,4 procent, och att om arbetsgivarna inte var villiga att gå våra krav till mötes måste strejkvapnet övervägas. Vidare ville vi att sektionen författade en insändare till stöd för Kommunals krav i förhandlingarna och att sektionsstyrelsen organiserade en (1!) manifestation till stöd för Kommunals krav.

Sektionsstyrelsen yrkade avslag

Detta ville inte sektionsstyrelsen göra. De förordade avslag på alla punkter! Motiveringen var att det måste finnas prutmån för annars går det inte att förhandla och att styrelsen hade fullt förtroende för de interna processerna kring förhandlingarna. Styrelsen kände inte att de behövde driva en opinionskampanj vare sig inom eller utanför organisationen i denna fråga. Vad gäller en manifestation ansåg sig styrelsen ha för många viktiga ”strategiska” uppgifter för att kunna organisera en manifestation…

Detta är så klart struntprat. Årsmötet genomfördes bara två dagar efter att Kommunals sektion för anställda inom Region Västerbotten hade demonstrerat mot orättvisa lönetillägg utanför regionhuset. Och för ett år sedan kunde Kommunal Umeå organisera flera manifestationer mot s.k. hälsoscheman.

Debatten stod dock i frågan om ifall det finns prutmån på lönekraven. På många andra håll i Europa kämpar olika fackföreningar för mycket högre löneförhöjningar än i Sverige – eller till och med för full kompensation för inflationen. Är det någon gång som även de svenska fackföreningarna, inklusive Kommunal, borde strida för lönekraven så är det nu. Och ska det finnas prutmån på kraven kan inte utgångsbudet vara så lågt som 4,4 procent!

Busschaufförer stödde motionen

Det som var extra kul var att flera av bussförarna gick upp i debatten och stödde motionen. De hamrade på om att lönekravet är väldigt lågt och poängterade också kampen i andra länder. Styrelsen å sin sida framstod nästan verklighetsfrånvänd. De grep efter det ena halmstrået efter det andra. De kastade fram att om arbetsgivarna var villiga att diskutera till exempel arbetstidsförkortning, ja då måste ju facket kunna förhandla med något. Sedan hängde styrelsen upp sina förhoppningar på LO:s uttalande att om inte höginkomsttagarna var villiga att hålla tillbaka löneökningarna så skulle inte arbetarna heller göra det. Problemet är bara att ett krav på 4,4-procentiga löneökningar innebär att arbetarna redan håller tillbaka…

När vi sedan gick till omröstning blev det oerhört jämnt. Vi förlorade med endast två röster, 21 mot 23. Det var alltså mycket nära att motionen gick igenom – mot styrelsens vilja!

Den andra debatten på årsmötet handlade om valet av styrelsen. Det framkom att en busschaufför som suttit i styrelsen hade blivit huggen i ryggen av någon annan styrelseledamot. Bakgrunden är att busschauffören suttit med och lyssnat på ett digitalt styrelsemöte i sin mobil medan han körde buss. Han hade kameran på men satt enbart och lyssnade. Detta innebar att chauffören bröt mot en företagspolicy. Och om någon annan styrelseledamot ansåg att detta var olämpligt kunde denne ha brutit in och bett busschauffören koppla ned sig eller tagit upp saken med honom i efterhand.

Styrelseledamot skvallrade för arbetsgivaren

Men så skedde inte. Tre veckor efter mötet blev busschauffören uppkallad till arbetsgivaren och fick en formell varning för att han brutit mot företagets policy. När chauffören krävde att se bevisen visade det sig att någon som deltagit på styrelsemötet hade fotat av sin skärm och skickat bilden direkt till bussförarens arbetsgivare! Denna fråga kom upp i debatten om styrelsevalet. Under den stundtals hårda debatten var det flera styrelseledamöter som, häpnadsväckande nog, försvarade detta förräderi!

Resten av mötet gick i rask takt och avslutades utan kontrovers. Det viktigaste jag tar med mig från årsmötet är att vi nästan besegrade sektionsstyrelsen i omröstningen om motionen.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.