Politiska rapporter

Fackklubb inom Unionen vill utreda om löneökningar leder till ökad inflation

Staffan Marklund
Unionens klubb vid Transcom i Örebro vill utreda om löneökningar verkligen leder till stigande inflation.
Davis Kaza
Publicerad i
#187
Lästid 2 min

Staffan Marklund är förtroendevald inom Unionens lokala fackklubb på Transcom i Örebro. Fackklubben har skickat in en motion till regionrådet för Unionen i Bergslagen med anledning av den stundande avtalsrörelsen.

Motionen har sin utgångspunkt i att fackklubben fått höra en del kritik mot att Unionen centralt har beslutat att inte ”jaga inflationen” med sina lönekrav. Fackklubben kräver därför att Unionen tillsätter en expertgrupp som utreder ”det ekonomivetenskapliga förhållandet mellan inflation och lönesättning”. Med andra ord: leder krav på stora löneökningar verkligen till stigande inflation?

Då både representanter för fack och arbetsgivare för fram detta argument inför årets avtalsrörelse är det av stor vikt att undersöka om så verkligen är fallet. NyA har ställt några frågor till Staffan Marklund om fackklubbens motion.

Varför skrev ni motionen till regionrådet?

– Vi saknar resurser lokalt att tillsätta en tillräcklig utredning i frågan. Beskedet kom också från central ort att så här är det, men inte alltid arbetskollegor lokalt tog det som sanning. Blir inte rimligt att vi ska behöva samla bevis lokalt för en slutsats som nåtts på annan ort.

– Det finns också en poäng i att tillsätta utredningar och kunskapssammanställningar, för att säkerställa sig att man inte satsat på fel häst, menar Staffan Marklund

– Tänk om Unionen tagit fel i sak, och så kommer någon flitig självständig forskare på det om fem år. Så får vi frågan ”varför dubbelkollade ni inte det här själva?” Då får man krama skämskudden mer än om man tillsätter sådana här utredningar själv.

Vad tycker du om de centrala lönekraven på 4,4 procent?

– Tråkig som jag är så får jag nog säga ”ingen kommentar”. Men beroende på utfallet av motionen så kan det kommenteras en hel del…

Vilka möjligheter har ni att få igenom motionen?

– Tror möjligheterna är goda. Har förtroende för Unionens vilja att vetenskapligt belägga sina beslut och leva upp till skyldigheter till medlemmar, avslutar Marklund.

NyA har tidigare skrivit om en internationell studie som Internationella Valutafonden (IMF) genomfört och som inte kunde visa på något samband mellan höjda löner och inflation. Det är inte osannolikt att en seriös studie i Sverige kommer fram till samma resultat.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.