Kultur, nöje och vetenskap

Jack Vreeswijk har avlidit

Jack Vreeswijk
Vissångaren och kompositören Jack Vreeswijk har avlidit, 59 år gammal. Foto: Kiviks Musteri AB (CC BY 3.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#188
Lästid 2 min

Sångaren och låtskrivaren Jack Vreeswijk har efter en längre tids sjukdom avlidit vid en ålder av 59 år. Jack var, som efternamnet antyder, son till Cornelis Vreeswijk som gick bort 1987, endast 50 år gammal.

Jack Vreeswijk följde i sin pappas fotspår och tolkade väldigt ofta låtar ur pappa Cornelis enorma låtskatt. Under årens lopp gav han ut fyra egna album: Is i magen, Underbart, Jack Vreeswijk sjunger Vreeswijk samt Wichita. Jack Vreeswijk arbetade även som kompositör, och komponerade bland annat musiken till filmen ”Cornelis” från 2010 som handlar om det händelserika och stormiga liv hans far levde under 1960- och 70-talen.

År 2006 skrev Jack föreställningen ”Från James Dean till Nationalskald” där han själv även medverkade. Föreställningen var en skildring av Cornelis liv från att han kom till Sverige och har sett som en hyllning från Jack till sin far.

När Jack var åtta år gammal flyttade han med sin far till Nederländerna. Jack skulle stanna där i ett år för att lära sig språket och träffa sin stora släkt. Men i slutänden stannade Jack i Nederländerna i tio år.

När Cornelis dog 1987 drabbades Jack av en stor sorg och en ilska. Detta för att han ansåg att Cornelis redan blivit bortglömd och knappt fick ihop till brödfödan.

År 2019 fick Jack Vreeswijk diagnosen cancer i tjocktarmen. Han opererades och blev bättre, men år 2022 berättade han för tidningen Hänt att han fått cancer i bukhinnan. Han avled den 3 april 2023.

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.