Politiska rapporter

Ökningen av matpriserna är historiskt stor

Ett blomkålshuvud
Blomkålen har blivit 48 procent dyrare bara mellan januari och februari. Foto: Pixabay
Johan Roslin
Publicerad i
#188
Lästid 2 min

Det senaste året har priserna på livsmedel ökat med över 20 procent. Sist matpriserna ökade så häftigt på bara ett år var under början av 50-talet.

Under 1970- och 80-talen steg matpriserna kraftigt men inte med samma hastighet som de gjort det senaste året. Enligt SCB:s konsumentprisindex har livsmedel och alkoholfria drycker blivit 21 procent dyrare från februari 2022 till februari 2023. Senast som livsmedelspriserna ökade med över 20 procent under en tolvmånadersperiod var 1951.

Kostnaderna har stigit för väldigt många livsmedel. Men det finns några kategorier som sticker ut med särskilt stora ökningar. Priserna på mejeriprodukter, fetter och oljor samt ägg har alla ökat med över 30 procent under det gångna året.

Februari är en månad då priserna på grönsaker brukar öka. Men årets prisökning har varit särskilt stor. Exempelvis steg priset på blomkål med 48 procent, tomater med 38 procent och paprika med 34 procent – bara från januari till februari! Priset på livsmedel och alkoholfria drycker ökade totalt med 2,74 procent i februari jämfört med januari i år.

Några exempel på enskilda varor där priset har ökat mest under året:

  • Priset på både purjolök och blomkål har stigit med nästan 80 procent.
  • Priset på paprika och honungsmelon har ökat med över 50 procent.
  • Socker, smör och margarin har blivit mellan 40 och 50 procent dyrare.

Den enda livsmedelsprodukt som faktiskt har minskat i pris under det senaste året var salladskål, vars pris sjönk med 1,5 procent.

Efter att butikskedjorna fått stor kritik för alla prisökningar har de nu utlovat prissänkningar på en rad varor. Först ut var Lidl. Sedan följde ICA och Coop motvilligt efter. Hur matjättarna väljer att sänka priserna är lite olika. Coop sänker exempelvis priset på frukt och grönsaker med 12 procent – men det gäller endast deras medlemmar. ICA har meddelat att de sänker priserna på 300 produkter med mellan 5 och 25 procent. De har dock inte avslöjat vilka produkter det handlar om och det gäller enbart priset som butikerna betalar. Därmed kan de enskilda ICA-handlarna sätta sina egna priser ut till kund.

Vi på NyA uppmanar våra läsare att bilda priskontrollgrupper och undersöka huruvida den lokala livsmedelsbutiken verkligen sänker priserna. Hör sedan av dig till oss. Vi lovar att skriva om vilka mataffärer som fortsätter att höja priserna!

Lämna en kommentar