Internationellt

Donald Trump åtalas för 34 fall av förfalskning av affärsdokument

En tecknad Trump
Håller Donald Trumps lögner på att hinna ikapp honom? Foto: Pixabay
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#188
Lästid 3 min

Den 4 april infann sig Donald Trump i en domstol på Manhattan i New York. Detta är första gången i historien som en tidigare amerikansk president står åtalad för ett brott. Utanför domstolsbyggnaden hade demonstranter samlats både till stöd för den tidigare presidenten och till stöd för åklagaren.

Trump anklagas för 34 fall av förfalskning av affärsdokument. Bakgrunden är att Trump bland annat har betalat porrskådisen Stormy Daniels en stor summa pengar under presidentvalskampanjen 2016 för att hon inte skulle berätta om sin affär med Donald Trump.

I åtalet framkommer att Donald Trump hade en hantlangare som aktivt jobbade med att försöka hitta och tysta folk som säger sig ha historier som skulle vara negativa för Trump. Hantlangaren, som heter Michael Cohen, betalade Daniels 130 000 dollar via ett skalbolag i syfte att köpa hennes tystnad. Sedan har Donald Trump, i sin tur, betalat 35 000 dollar i månaden till Cohen.

Att förfalska affärshandlingar på detta sätt kan vara olagligt i USA. Men det räknas inte som ett allvarligt brott som kan leda till fängelsestraff. För att det ska bli tal om fängelse måste åklagaren visa att Trump förfalskade affärshandlingarna i syfte att mörka ett annat brott. Åklagarna hävdar att Trumps betalningar till bland annat Stormy Daniels handlade om ett brott mot vallagen och de strikta regler som omger finansieringen av valkampanjerna i USA.

Detta är en riskabel strategi för åklagaren. Det finns ingen rättspraxis som säger att en domstol på delstatsnivå ska reda ut om det skett ett brott i ett val på federal (nationell) nivå. Domaren skulle kunna hävda att frågan ska avgöras på federal nivå och då riskerar åtalet att förkastas. Men även om domaren skulle besluta att fallet kan avgöras i delstatsdomstolen kan Trump fortfarande gå segrande ur den juridiska processen. Då går han därifrån som segrare och stärker sin position inför presidentvalet nästa år.

Trump själv hävdar att han är oskyldig på alla punkter och nekar till att han ens skulle ha haft en affär med Daniels. Han erkänner dock att han betalat pengar till Cohen. Enligt Trump berodde dock detta på att han blivit utpressad av Cohen. Trumps huvudsakliga försvarslinje går ut på att kalla hela rättsprocessen för en politisk häxjakt. Åklagaren som ansvarar för fallet, Alvin Bragg, är nämligen medlem i Demokraterna. Bragg är dessutom svart – vilket föranlett Trump att anklaga honom för att vara rasist.

Även om Trump skulle klara av denna rättsprocess så står fler åtal för dörren. Dels handlar det om justitiedepartementets utredning av Trumps roll i stormningen av Kapitolium i januari 2021, dels anklagas den tidigare presidenten för att olagligen ha behållit säkerhetsklassade dokument och förhindrat myndigheternas försöka att inhämta dessa. Slutligen kan presidenten även komma att åtalas för att ha försökt påverka valutgången 2020 i delstaten Georgia. Det talas även om ett åtal rörande skattebrott.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.