Politiska rapporter

Prioritera det svenska språket – inte engelska!

En engelsk flagga som smälter in i en svensk flagga
Varför måste eleverna på språkintroduktionen lära sig både svenska och engelska samtidigt?
Veckans Nyheter
Publicerad i
#188
Lästid 1 min

Jag heter Valerii Brahinets och jag är flykting från Ukraina. Jag kom till Sverige den 15 maj 2022. I Ukraina läste jag på högskola med inriktning på biologi och teknik. När jag började studera Språkintroduktion på Maja Beskow hade jag tio svenska lektioner i veckan. Dessutom läste jag matte, historia och engelska.

Jag tycker att den svenska skolan är mycket bra. Mycket god mat och bra lärare. Lärarna är bra därför att de är mycket bra på att förklara olika saker. Den största skillnaden mellan den svenska och den ukrainska skolan är att i ukrainska skolan kan lärare kasta ut elever från klassrummet. I ukrainska skolan måste alla eleverna köpa mat själv. 

Men det finns en dåligt sak med den svenska skolan. Det är att man måste läsa svenska och engelska samtidigt. Det är svårt därför att jag blandar ihop svenska och engelska ord. Det gör att det är svårare att lära sig svenska. Lärarna på matte och historia pratar svenska vilket hjälper mig med det svenska språket. Men lektionerna på engelska gör mig bara förvirrad. 

Jag tycker att man borde byta ut engelskalektionerna till något annat. Det vore bättre att läsa till exempel kemi. Det viktigaste med språkintroduktionsprogrammet borde vara att lära sig svenska.

Valerii Brahinets

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.