Krönika

Svårt att etablera sig som arbetskraftsinvandrare i Sverige

Aseem
Veckans Nyheter
Publicerad i
#189
Lästid 2 min

Som en student som kom till Umeå universitet år 2018 möttes jag av många utmaningar och hinder. Trots att jag var en legal invandrare som hade hittat jobb och betalat skatt från januari 2019 och framåt, kände jag mig diskriminerad och behandlad orättvist av Migrationsverket och andra myndigheter.

En av de största hindren jag stött på var byråkratin och kraven på att bevisa mina dokument och mina skäl för att stanna i Sverige. Jag kände att jag var tvungen att kämpa för varje steg av min resa, och det tog mycket tid, energi och pengar att uppfylla alla krav.

Utöver detta kände jag mig ofta isolerad och ensam, särskilt eftersom jag var den enda i min gemenskap som studerade i Sverige. Jag upplevde också att det fanns en känsla av misstro gentemot invandrare och en viss stigmatisering av vissa grupper.

På grund av mina upplevelser blev jag medveten om de utmaningar som många invandrare möter när de kommer till Sverige. Jag insåg också att jag hade förmånen att ha hittat ett jobb och att ha kunnat betala skatt, vilket gjorde min situation lite mer stabil än många andra i samma situation. Detta ledde mig till att engagera mig i att stödja andra invandrare och att arbeta för att skapa en mer inkluderande och rättvis miljö för alla. Jag har också insett att det är viktigt att uppmärksamma och belysa de utmaningar som invandrare möter och att arbeta för att ta bort hinder och diskriminering från vårt samhälle.

Sammanfattningsvis var mina fem år i Sverige fulla av utmaningar, men jag är stolt över att ha övervunnit dem och att ha blivit en del av samhället. Jag tror att med öppenhet, tolerans och respekt kan vi bygga en bättre framtid för alla.

Aseem Raj

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.