Politiska rapporter

Taxichaufförer i Umeå strejkade vilt

Ett 60-tal taxichaufförer i Umeå strejkade. Foto: Davis Kaza
Davis Kaza
Publicerad i
#189
Lästid 3 min

Ett 60-tal taxichaufförer i Umeå strejkade mellan den 17-19 april i protest mot låga ersättningar och för att de känt sig utnyttjade av taxiföretaget Cabonline. Strejken tvingade Cabonline till förhandlingsbordet och chaufförerna vann ett antal förbättringar.

Vissa av de strejkande var taxi-åkare som äger en eller några bilar – och som ofta kör själva. Andra strejkande ägde inga bilar utan var taxichaufförer hos mindre åkerier. Men oavsett om förarna ägde sina egna bilar eller inte så hade de Cabonline som motpart.

Strejken var kulmen på en längre tids missnöje bland förarna. Enligt de förare som Veckans Nyheter talade med berodde en stor del av missnöjet på de låga ersättningarna för bland annat färdtjänstresor och skolskjutsar. Ett av problemen är att förarna inte får ersättning för hela resan vid längre körningar, exempelvis till kommundelen Hörnefors som ligger drygt tre mil från centrala Umeå. Denna typ av resor skapar stress och irritation bland förarna. Det har gått så långt att vissa förare säger att de medvetet försöker att undvika exempelvis färdtjänstkörningar. Cabonlines svar blev att införa en straffavgift på 500 kronor till de förare som ”bommar” en körning, vilket ytterligare spädde på irritationen bland förarna.

En annan fråga som upprörde många av förarna var ersättningarna för förbokade flygtaxiresor. Förarna själva får betalt med den summa som står på taxametern. Men ofta har kunden betalat långt mer för sin taxiresa. Flera av förarna vittnade om resor där taxametern stannat på 250 kronor men kvittot på den förbeställda flygtaxin kunnat ligga på över 500 kronor. Enligt förarna är det Cabonline som lägger beslag på mellanskillnaden.

Skrivelse fick inget gehör

Den 4 februari lämnade representanter för 23 mindre åkerier in en skrivelse till Cabonline. I skrivelsen kritiserar de bland annat ersättningarna kring flygtaxiresor och färdtjänstresor. Förarna riktade även kritik mot vad de uppfattar som bristande kommunikation och orättvis behandling från Cabonlines trafikledare. Men förarna ansåg sig inte ha fått gehör för punkterna de tog upp i skrivelsen.

När det så kom en ytterligare försämring i form av att Cabonline höjde startavgiften för körningarna från 56 till 99 kronor, och tog större delen av höjningen själva, fick ett 60-tal förare nog och gick ut i strejk. Cabonline hade inledningsvis en aggressiv attityd. Sent på måndagskvällen den 17 april skickades ett meddelande ut till alla taxiförare som löd: ”Vi får sitta och skämmas här… Ni skjuter er själva i foten”.

Strejk lönar sig

Under tisdagen genomfördes dock en första förhandling mellan förarna och Cabonline. Och på onsdagen nåddes en överenskommelse mellan förarna och Cabonline. Förarna gick tyvärr med på Cabonlines krav om att hålla innehållet i överenskommelsen hemligt. För förarnas del innebar dock överenskommelsen ett antal förbättringar.

Oavsett de rent materiella förbättringarna har dock taxiförarna vunnit en annan sak: ökad respekt i arbetsgivarens ögon. Strejker lönar sig.