Politiska rapporter

Mandatperiodens första avhopp från SD

Elsa Widding i riksdagens talarstol
Elsa Widding har valt att lämna SD och bli politisk vilde i riksdagen. Foto: Faksimil Riksdagen
Agneta Björk
Publicerad i
#189
Lästid 2 min

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Elsa Widding har lämnat partiet och blivit politisk vilde i riksdagen. Hon tycker sig inte ha fått stöd av sitt parti. Detta är det första avhoppet från SD under mandatperioden, men sannolikt inte det sista.

Elsa Widding har profilerat sig i klimatfrågan. Hon fick många att höja på ögonbrynen då hon i sitt första framträdande i riksdagen påstod att det saknas vetenskapligt stöd för att världen befinner sig i en klimatkris. Uttalandet kallades för ”ren vetenskapsförnekelse” av en docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet.

Det som utlöste Widdings avhopp från SD var att hon kritiserades av utbildningsminister Mats Persson (L) för att ha deltagit i en mycket tvivelaktig konferens. Enligt Expo samlade konferensen som Widding deltagit på ”några av de mest meriterade konspirationsteoretikerna” i Sverige. Arrangörerna bakom konferensen hävdar exempelvis att coronapandemin skapades av ”världseliten” och att klimatkrisen är ett påhitt. På konferensen fanns även personer som förringade nazisternas förintelse av sex miljoner judar!

Mats Persson skrev på Twitter att Widding ”visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot”. Han kritiserade även Widding för att legitimera konspirationsteorier om klimatet, vacciner och Förintelsen. Persson ansåg att Widding måste visa att hon ”står upp för vetenskapen”. Widding hade hoppats på att SD skulle backa upp henne – mot utbildningsministern. Men något sådant stöd fick hon alltså inte.

Tidigare under våren hade SD dessutom petat Widding från riksdagens miljö- och jordbruksutskott och istället flyttat henne till skatteutskottet (även om Widding själv påstod att hon själv begärt att få byta utskott).

Avhoppet från SD innebär dock inte att Elsa Widding lämnar riksdagen, utan hon sitter kvar som en s.k. politisk vilde mandatperioden ut. Widding meddelar dock att hon avser att rösta i enlighet med partiet i kommande viktiga voteringar. Avhoppet innebär dock ett bakslag för Ulf Kristersson. I och med Widdings avhopp kan han, trots hennes löften, endast räkna med 175 ”säkra” mandat i riksdagen. Detta är minsta möjliga majoritet. Med tanke på de spänningar som finns mellan främst SD och L kan fler avhopp vara att vänta.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.