Politiska rapporter

Möte med Amineh Kakabaveh i Umeå

Amineh Kakabaveh sitter i mitten av podiet på ett möte i Umeå
Ett 60-tal personer deltog i mötet med Amineh Kakabaveh på Umeå Folkets Hus. Foto: Marie Salomonsson
Veckans Nyheter
Publicerad i
#189
Lästid 2 min

Den tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh besökte Umeå lördagen den 6 maj. På ett möte organiserat av Arbetarpartiet talade Kakabaveh på temat ”Kryperiet för Erdogan och Nato måste bekämpas – kurderna och rättsstaten försvaras”.

Mötet var upplagt som ett samtal mellan Amineh Kakabaveh och Arbetarpartiets Jan Hägglund. Kakabaveh inledde med att berätta om hur två regeringars kryperi för den turkiske presidenten Erdogan hade försatt kurderna i Sverige i en utsatt situation.

Samtalet rörde sig sedan vidare till hennes uppväxt i iranska Kurdistan efter mullornas maktövertagande 1979. Det var under dessa år som hennes engagemang för att bekämpa hedersförtrycket och försvara kvinnors rättigheter grundlades. Som 13-åring anslöt sig Kakabaveh till peshmerga – som betyder ”de som möter döden”.

Kakabaveh berättade även om hur hon fortsatte kampen mot hedersförtrycket sedan hon flytt till Sverige i början av 1990-talet. Hon berättade även om den ovilja att ta itu med dessa problem som hon mött – både i sitt jobb som socialarbetare och som riksdagsledamot för Vänsterpartiet (ett parti som hon lämnade 2019).

Ett 60-tal umebor hade slutit upp för att höra Kakabaveh tala – både unga som gamla. Bland dessa fanns en kurdisk kvinna från Iran som hade hört talas om Kakabaveh många år före hon kom till Sverige. Det är inte så vanligt att kurdiska kvinnor från Iran hamnar i den svenska riksdagen. Hon hade aldrig trott att hon skulle få chansen att hälsa på Kakabaveh och var mycket glad över att få chansen. Anmärkningsvärt var dock att Umeås ”vänster” lyste med sin frånvaro – trots att en betydande del av mötet handlade om den svenska regeringens kryperi för Erdogan och Nato.

Under mötets andra timme fick mötesdeltagarna möjlighet att ställa sina frågor till Kakabaveh. Det inkom så många frågor att alla tyvärr inte hann besvaras innan det var dags att runda av mötet.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.