Miljö och klimat

Oemotsvarad ökning av havsvattentemperaturen oroar forskarna

Ett blått hav
Havsvattentemperaturerna nådde rekordnivåer i år. Foto: Thomas Vimare / Unsplash.com
Davis Kaza
Publicerad i
#189
Lästid 2 min

Medeltemperaturen i världshaven ökade rekordsnabbt under mars och april i år och nådde aldrig tidigare skådade höjder. Forskarna oroas av både den kraftiga uppvärmningen och det faktum att värmen höll i sig ovanligt länge.

Den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har sammanställt den genomsnittliga vattentemperaturen vid havsytan med hjälp av satelliter och bojer sedan 1981. Under mars och april i år uppmättes de högsta temperaturerna någonsin sedan NOAA började sammanställa uppgifterna.

Den genomsnittliga vattentemperaturen vid havsytan brukar vara som högst under mars-april för att sedan sjunka. Men i år har rekordvärmen hållit i sig ända in i maj. Varför så är fallet har forskarna ingen förklaring på.

Tillfälligt extremt fenomen?

Väderfenomenet El Niño, som brukar leda till varmare temperaturer, väntas återkomma under 2023. El Niño har dock ännu inte börjat framträda och kan därför inte förklara den nuvarande temperaturökningen. Enligt professor Mike Meredith vid British Antarctic Survey skulle det kunna röra sig om ett tillfälligt extremt fenomen. Men han påpekar att risken finns att det kan vara början på något mycket mer allvarligt.

Andra forskare är oroliga för att uppvärmningen av havsvattnet kan tyda på att klimatkrisen fortskrider snabbare än väntat. Under årtionden har världshaven absorberat stora mängder av den koldioxid som släpps ut i atmosfären. Världshaven har dessutom absorberat mycket av den uppvärmning som utsläppen av koldioxid inneburit. Men i takt med att vattnet blir varmare avtar dess förmåga att absorbera koldioxid och andra växthusgaser, vilket innebär att dessa istället hamnar i atmosfären och bidrar ytterligare till uppvärmningen.

Varmare vatten ger höjda havsnivåer

Stigande havsvattentemperaturer får även en rad andra konsekvenser. Varmare vatten har större volym än kallare vatten, vilket innebär att havsnivåerna riskerar att höjas. Dessutom snabbar det varmare vattnet på smältningen av glaciärer på Grönland och Antarktis vilket ytterligare riskerar att höja havsnivåerna. Varmare vattentemperaturer bidrar också till kraftfullare extremväder. Orkaner och cykloner får mer energi vilket gör dessa stormar både mer långvariga och mer intensiva.

Något alla forskare är överens om är att den rekordhöga medeltemperaturen i världshaven är kopplad till klimatförändringar orsakade av mänsklig aktivitet. Under de senaste åren har det avkylande väderfenomenet La Niña delvis mildrat klimatuppvärmningen. När nu det varmare El Niño-fenomenet nalkas pekar mycket på att fler värmerekord kan komma att sättas. De stigande havstemperaturerna understryker vikten av att vidta kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.