Politiska rapporter

Över 500 umebor slöt upp mot nedskärningar inom skolan

Hundratals människor demonstrerar
Över 500 umebor slöt upp mot nedskärningar inom skolan. Foto: Davis Kaza
Davis Kaza
Publicerad i
#190
Lästid 2 min

Över 500 personer i Umeå slöt upp i en manifestation mot nedskärningar och för att rädda skolan lördagen den 27 maj. Manifestationen krävde bland annat en hållbar arbetsmiljö för personalen i skolan och en välfärd som lever upp till sitt namn.

Bakgrunden till manifestationen var att Umeå kommun förra året hade ett överskott på nästan 1,2 miljarder kronor. Ändå har kommunledningen aviserat nya besparingar inom bland annat skolan, där verksamheten redan är väldigt pressad.

Missnöjet med nedskärningarna gick igen bland talarna. De som talade hade alla på olika sätt koppling till skolan: grundskollärare, förskollärare, barnskötare, sjuksköterskor, fritidsledare och kuratorer. Alla talare gav exempel på hur nedskärningarna drabbar både personalen och eleverna hårt.

Bakom manifestationen stod Sveriges Lärare Umeå, Kommunal, Vårdförbundet och Akademikerförbundet SSR. Veckans Nyheter fick möjlighet att ställa några frågor till arrangörerna efter manifestationen. Anna Olskog är grundskollärare och ordförande för Sveriges Lärare i Umeå. Hon är även ledamot i förbundsstyrelsen för Sveriges Lärare.

Är du nöjd med uppslutningen?

Anna Olskog, grundskollärare och ordförande för Sveriges Lärare Umeå.

– Nöjd kan man aldrig bli, men att så många slöt upp idag visar på att det är nog nu.

– Folk har tagit sitt ansvar, satt sin helg åt sidan och stått upp för sitt arbete. Det är viktigt.

Vad blir nästa steg när det gäller att bekämpa nedskärningarna?

– Det är en relevant fråga! Vi har drivit en namninsamling för att rädda skolan och stoppa nedskärningarna som vi ska lämna över till kommunalråden i Umeå.

– Sedan måste vi vara uthålliga och fortsätta tala klarspråk. Framtiden för skolan är en politisk fråga på övergripande nivå. Det behövs ett ökat statligt ansvarstagande.

”Våra lärare är inga robotar” – budskapet på ett av plakaten.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar