Miljö och klimat

Svår torka byttes mot århundradets värsta översvämningar

Delar av Italien har drabbats av de värsta översvämningarna på 100 år. Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
Lästid 2 min

Norra Italien har på kort tid drabbats av den svåraste torkan på 70 år – och de värsta översvämningarna på 100 år. Vi börjar nu se effekterna av klimatförändringarna.

Under det senaste året har norra Italien drabbats av den svåraste torkan på 70 år. På grund av den uteblivna nederbörden hade floden Po rekordlåga vattennivåer i mars. Miljoner människor blev direkt berörda av de låga dricksvattennivåerna i regionen.

Inom loppet av två dygn under maj månad kom lika mycket regn som normalt faller under hela maj. Hela 41 större och mindre samhällen översvämmades och påverkades av jordskred. Många människor fick sätta livet till. De materiella skadorna uppskattas av guvernören i regionen hamna på motsvarande tiotals miljarder svenska kronor.

Översvämningarna är de värsta som drabbat Italien på 100 år. Regionen Emilia-Romagna med städer som Bologna och Parma är värst drabbad. Enligt italienska meteorologer har den snabba övergången från extrem torka till skyfallsliknande regn varit förödande. Den extremt torra jorden har inte förmått att absorbera vattnet på kort tid, vilket är en bidragande faktor till de förödande översvämningarna.

De extrema händelser som drabbat norra Italien tycks bli ett allt vanligare fenomen globalt sett. För inte så länge sedan drabbades Pakistan av långvariga och intensiva regn som lade en tredjedel av det låglänta landet under vatten. Många fler länder har påverkats av liknande väderfenomen och vissa riskerar att gå mot sin undergång om klimatförändringarna får fortgå.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.