Politiska rapporter

Riksnormen för försörjningsstöd höjs inte i takt med inflationen

Veckans Nyheter
Publicerad i
#190
Lästid 2 min

Ekonomiskt utsatta drabbas hårt när riksnormen för försörjningsstöd inte höjs i takt med inflationen.

Försörjningsstöd, tidigare känt som socialbidrag, är ett bidrag från Socialtjänsten som ska täcka ”skäliga kostnader”, exempelvis mat och kläder för den som saknar andra möjligheter att försörja sig. Socialtjänsten utgår från ”riksnormen”, en mall som bygger på rimliga kostnader för bland annat mat, kläder och förbrukningsvaror, när de bestämmer hur mycket stöd en person har rätt till.

I år beräknades riksnormen för en familj på två vuxna och två barn att ligga på 13 490 kr. Detta är dock 7 662 kr lägre än Konsumentverkets beräkningar för rimliga hushållskostnader, vilket riskerar att slå hårt mot ekonomiskt utsatta familjer. Detta har bland annat tidningen Syre rapporterat om.

Regeringen är ovilliga att förklara hur denna skillnad har uppstått. Tillfrågade om hur riksnormen räknas ut hänvisar socialdepartementet till en undersökning från Konsumentverket – samma undersökning som visade på en långt högre siffra på rimliga hushållskostnader jämfört med riksnormen – samt regeringens prognos för konsumentprisindex (KPI) för innevarande år. Hur dessa två beräkningar sammanförs framgår dock inte.

Värt att påpeka:

  • Riksnormen blir offentlig innan Konsumentverket är klara med sina beräkningar. Förra året gick regeringen ut med sin riksnorm den 3 november, men Konsumentverket publicerade sina beräkningar först den 25 november.
  • Konsumentverkets beräkningar inkluderar ekologiska och närproducerade varor, vilket höjer priserna. Skulle dessa varor ersättas med andra varor skulle skillnaden till riksnormen minska. Dock handlar skillnaden om hundratals kronor, inte tusentals.
  • I år fick riksnormen en rekordhög höjning på 8,6 procent. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) ligger dock inflationen för närvarande på drygt 10 procent, och matpriserna har ökat med 20 procent under det senaste året.

Karolina A

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.