Kultur

Pugh Rogefeldt 1947-2023

Pugh Rogefeldt i samband med en spelning på Gröna Lund i Stockholm 2013. Foto: Daniel Åhs Karlsson (CC BY-SA 3.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#190
Lästid 3 min

Den svenska sångaren, gitarristen och låtskrivaren Pugh Rogefeldt har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 76 år. Redan i december 2021 meddelade han att han skulle avsluta sin musikkarriär på grund av att han drabbats av en obotlig nervsjukdom.

Anders Sture Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt föddes den 2 mars 1947 i Västerås. Han kom i kontakt med musiken redan som barn. Han sjöng i gosskör och lyssnade på både Beethoven och Duke Ellington på familjens grammofon. Lite senare kom han i kontakt med Every Brothers, Beatles, Rolling Stones och Kinks.

I tonåren spelade han i banden Mersey Sect och Blues Band. De spelade mestadels covers, men i Mersey Sect började Rogefeldt att skriva texter på svenska. Detta kom sedan att utmärka hans musik under hela karriären.

Efter skolåren arbetade Rogefeldt som målare, men fortsatte att syssla med musiken. Han spelade in låtar på en bandspelare och skickade till olika skivbolag. Ett av bolagen hörde av sig och ville genast spela in ett album. Kruxet var att Rogefeldt vid tidpunkten gjorde lumpen. Han blev nekad permission och rymde därför för att spela in skivan, vilket ledde till att han dömdes till tre månaders fängelse…

Albumdebuten kom 1969 och hette ”Ja, dä ä dä”. Där återfanns låtar som ”Här kommer natten” och klassiska ”Små lätta moln”. Det var också nu som Rogefeldt tog sig namnet ”Pugh”, efter en konstnär som han kände. Medmusikanter på skivan var två bekanta namn: gitarristen och basisten Jojje Wadenius samt Janne ”Loffe” Carlsson på trummor.

Albumet kom att väcka sensation för att det var ett av de första rockalbumen på svenska, samt för dess psykedeliska rock. Det belönades med en Grammis för ”bästa debutpopulärproduktion” 1970. Debutalbumet följdes av skivan ”Pughish” 1970, med influenser från funk, jazz, folkmusik, bluesrock och till och med barnlåtar.

1974 bildade Pugh bandet Rainrock, där brodern Ingemar Rogefeldt spelade gitarr. Bandet kom att utveckla ett hårdare rocksound. Samma år släppte bandet skivan Bolla med låtar som ”Hog Farm” och ”Dinga linga Lena”. Pugh kom även att ställa upp i Melodifestivalen 1978 med låten ”Nattmara”, och slutade på en delad tredjeplats.

1980-talet präglades av en rad motgångar för Pugh Rogefeldt. Rainrock upplöstes och Pugh bytte skivbolag. Skivorna nådde inte alls upp till tidigare års försäljningsframgångar. 1983 släppte han en skiva på engelska som endast nådde upp till en 39:e plats på albumlistan. Skivan ”Hammarhjärta” från 1985 tog sig inte ens in på listorna.

Rogefeldts revansch kom först 1990 i och med bildandet av ”superbandet” Grymlings tillsammans med Göran Lagerberg, Mikael Rickfors och Magnus Lindberg. Gruppens debutalbum blev en succé med hela 170 000 sålda exemplar. Den stora hiten från skivan hette ”Mitt bästa för dig” och låg på Svensktoppen i hela 23 veckor – varav 14 på förstaplatsen.

Rogefeldt återförenades 2006 med Jojje Wadenius och Janne ”Loffe” Carlsson, vilket resulterade i både en serie konserter och en skiva med namnet ”Vinn hjärta vinn” (2008).

År 2019 tilldelades Pugh Rogefeldt Cornelis Vreeswijk-stipendiet. Ett välförtjänt pris till artisten som spelade med alla de stora i sin musikergeneration och som var en av de första att sjunga rock på svenska.

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.