Politiska rapporter

Rasism inom spansk fotboll

Vinicius Junior med bollen i en match mot Juventus. Foto: All-Pro Reels (CC BY-SA 2.0)
Veronica Nordenström
Publicerad i
#191
Lästid 2 min

Den brasilianska stjärnan Vinicius Junior fick rött kort i slutskedet av sitt Real Madrids förlustmatch mot Valencia i slutet av maj. Eftersnacket kom dock att handla om de rasistiska påhopp som mörkhyade spelare i den spanska högstaligan i fotboll, La Liga, tvingas utstå.

Efter matchen skrev Vinicius ett inlägg på Twitter där han beskrev publikens rasistiska glåpord som pågått under hela matchen. Enligt Vinicius handlar det om ett mer eller mindre etablerat beteende bland fansen i La Liga. Han skrev att fotbollsligan som en gång tillhört spelare som Ronaldo, Ronaldinho, Lionel Messi och Cristiano Ronaldo numera ”tillhör rasister”.

Vinicius är inte den ende mörkhyade spelare som utsatts för rasistiska påhopp i La Liga. Vinicius lagkamrat Antonio Rudiger kallades för ”apa” av motståndarlagets fans under en match mot Mallorca. Även spelare i andra klubbar har utsatts. Under året väntas en rättegång mot en Espanyol-supporter som uttalat sig grovt rasistiskt mot anfallaren Inaki Williams från Ghana.

De rasistiska påhoppen mot Vinicius har även engagerat den brasilianske presidenten Luis Ignacio Lula da Silva. I samband med det nyligen genomförda G7-mötet i Japan fördömde Lula da Silva händelsen och uppmanade både Fifa och La Liga att ta itu med problemen.

Ledningen för Real Madrid har tagit avstånd ifrån och fördömt händelserna. Laget har även kontaktat åklagarmyndigheterna, som meddelat att de utreder det inträffade som ett hatbrott. Även Valencia har reagerat på det inträffade och lovat att de fans som låg bakom de rasistiska angreppen på Vinicius ska portas från alla framtida matcher.

Idrottsvärlden framställer sig som en miljö fylld av glädje, men dess smutsiga baksida gör sig ständigt påmind.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.