Vetenskap

Användningen av E-cigaretter ökar bland unga

Rökning av e-cigaretter, s.k. vaping, blir allt vanligare bland ungdomar. Foto: Sebastian Radu (Unsplash.com)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#191
Lästid 2 min

I år är det 20 år sedan de s.k. elektroniska cigaretterna, e-cigaretterna, introducerades. Sedan dess har användningen av e-cigaretter, eller ”vaping” (uttalas ”vejping”) som det också kallas, ökat kraftigt. Tillsynsmyndigheter runt om i världen oroas av den dramatiskt ökade förekomsten av vaping bland främst ungdomar.

Uppskattningarna av hur många människor i världen som röker e-cigaretter varierar kraftigt. Det finns siffror på allt ifrån 40 miljoner till mer än dubbelt så många. Majoriteten av dessa bor i rikare länder, där skattereglerna ofta innebär att e-cigaretter är billigare att röka än vanliga cigaretter. I takt med att priserna på e-cigaretter sjunkit har produkterna även spridits till mindre rika länder som exempelvis Sydafrika och Malaysia.

E-cigaretterna är ofta smaksatta, ungefär som tobaken i vattenpipor. Smakerna är ofta ”barnvänliga”. I en av de större webbutikerna som säljer e-cigaretter i Sverige går det att beställa smaker som ananas, syrlig passionsfrukt och vanilj & karamell. Studier från både Australien, Nya Zeeland och USA har visat att många tonåringar som röker e-cigaretter aldrig ens har provat vanliga cigaretter. I Storbritannien beräknas så många som 15 procent av alla 11-15-åringar använda e-cigaretter.

I Kina, där en majoritet av alla vaping-produkter tillverkas, är det förbjudet att sälja e-cigaretter med andra smaker än tobak sedan 2022. Detta med hänvisning till att de smaksatta e-cigaretterna var populära bland barn och ungdomar. Det inhemska förbudet till trots fortsätter de kinesiska företagen att exportera smaksatta e-cigaretter till andra länder runt om i världen.

Fler länder planerar olika typer av förbud rörande vaping. I Australien ska e-cigaretter enbart kunna köpas på apotek och med recept från en läkare. I Nederländerna förbjöds smaksatta e-cigaretter i början av året och i Frankrike diskuteras ett förbud mot engångs-e-cigaretter. På Irland vill parlamentet täppa till det kryphål som gjort det möjligt för barn under 18 år att köpa e-cigaretter i vilken butik som helst.

E-cigaretterna lanserades ursprungligen som ett sätt för rökare att sluta med vanliga cigaretter och byta till något mindre hälsovådligt. Idag framstår e-cigaretterna snarare som ett sätt för nikotinindustrin att locka in en ny generation i ett livslångt beroende.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.