Politiska rapporter

Omfattande omsorgsstrejk i Finland

Förskolepersonalen hör till de grupper som strejkat i FInland. Foto: Fackförbundet OAJ
Veronica Nordenström
Publicerad i
#191
Lästid 2 min

Den 8 juni slöts ett preliminärt kollektivavtal inom den privata socialservicebranschen i Finland. Detta efter stridsåtgärder från totalt sex olika fackförbund.

Vårdfacken för serviceboenden i Finland inledde den 23 maj en strejk. Strejken omfattade privata serviceboenden med dygnet runt-omsorg. Bland ägarna fanns företag som Attendo och Esperi.

Vårdstrejkerna var svaret på resultatlösa förhandlingar veckan innan. Fackens målsättning är att förbättra lönenivåer samt arbetsvillkor. Vårdfacket Tehy menar att lönerna inom privata sektorns socialservicebransch släpat efter. Detta med mellan 150 och 400 euro per månad.

– En förutsättning för att få fler in i bristen på personal är att nivån på lönen är skälig, säger ordföranden Millariikka Rytkönen till Hufvudstadsbladet.

Även inom förskolorna varslas om strejk. Även här finns stora privata aktörer, som Pilke med 180 daghem. Ansluter till strejkerna gör även närvårdar- och primärskötarnas fackförbund. Totalt är sex fackförbund är engagerade i strejker inom vård och omsorg.

Fackförbundet JHL vill försvara de lågt avlönade personliga assistenterna. Man kräver bättre löner och arbetsvillkor.

– Problemet är att det är hårt arbete med jättelåg lön. Vi har många medlemmar som inte har råd med att leva på sitt arbete som personlig assistent, säger JHL:s avtalsexpert Laura Touminen till Hufvudstadsbladet.

I Finland har de personliga assistenterna ofta jobbat övertid utan övertidsersättning. JHL vill ha ett lönesystem som baserar sig på arbetets svårighetsgrad. Många lämnar branschen då de inte uppskattas för sitt arbete. Facket hoppas att ett bättre kollektivavtal kan få de personliga assistenterna att stanna i yrket, och därmed bidra till att ge personerna i behov av assistans att få den hjälp de behöver.

Även om man nu slutit en preliminär överenskommelse är avtalets innehåll ännu inte offentligt. Detta då man i Finland först låter fackliga styrelser och representantskap godkänna avtalen innan de publiceras för allmänheten.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.