Politiska rapporter

Arbetsgivarna slår tillbaka mot den fackliga organiseringen i USA

Demonstration mot "union busting", anti-fackligt agerande från arbetsgivare i USA. Foto: Joe Piette (CC BY-SA 2.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#191
Lästid 3 min

De senaste två åren har sett början på en pånyttfödelse för fackföreningsrörelsen i USA. Tyvärr har även arbetsgivarna tagit till allt hårdare metoder för att kväsa bildandet av fackföreningar. De två vanligaste vapnen är att avskeda fackliga organisatörer och att öka den antifackliga propagandan gentemot löntagarna.

nd pionjärerna i denna våg av facklig aktivism fanns Starbucksarbetarna. I december 2021 blev det klart att tre Starbucks-kaféer fick bilda fackföreningar. Detta för första gången någonsin inom koncernen. Det ledde till att det under förra våren gjordes hela 71 ansökningar om att få bilda fackföreningar på olika Starbucks-kaféer runt om i USA. Denna vår har det gjorts ca tio ansökningar varje månad.

Starbucks-pionjär blev av med jobbet

En av pionjärerna från de tre första Starbucks-caféerna i Buffalo blev nyligen av med jobbet. Arbetsgivaren hade upptäckt att hon kommit sen till jobbet vid fyra tillfällen. Vid två tillfällen handlade det om en minut – vid de två andra om fyra respektive fem minuter. Det var uppenbart att arbetsgivaren hade sökt efter ett formellt skäl för avskedande. Sedan kom yxan. Men även om det senare skulle framkomma att avskedet var olagligt riskerar arbetsgivaren inga viten.

Över 200 Starbucksanställda som blivit avskedade som vedergällning för att ha medverkat till att bilda fackföreningar anmälde detta till myndigheterna. Och nyligen vann de en viktig seger! Jurister vid National Labor Relations Board har beslutat att avskedandena har skett i strid med arbetsmarknadslagarna och beordrat Starbucks att återanställa de avskedade. Starbucks ska också betala ut lön till de anställda för den tid som konflikten har pågått.

Situationen för fackföreningsrörelsen i USA är motsägelsefull. Å ena sidan rapporterar statliga Bureau of Labor Statistics att den fackliga organiseringsgraden bland arbetare i USA har fallit till historiskt låga 10,1 procent. Å andra sidan visar opinionsundersökningar att hela 70 procent av amerikanerna är positiva till fackföreningar – den högsta siffran sedan 1965. Under 2022 bildades fler nya lokala fackklubbar än på länge. Många på mindre arbetsplatser med starka varumärken. Antalet medlemmar i fackföreningarna ökar också. Problemet är att antalet arbetare ökat snabbare än antalet fackföreningsmedlemmar, vilket ger en lägre organiseringsgrad.

Företagens aggressivitet har inte knäckt de nya facken

Men kampen går vidare. Hittills har anställda på 280 Starbucks-kaféer bildat fackföreningar, och fler kommer det att bli. Argumenten för fackföreningarna blir starkare med ökande inkomstklyftor och hårdare press på jobbet. Att det varit stor brist på arbetskraft i USA har också gynnat den fackliga sidan.

Än så länge verkar företagens aggressiva hållning till facket inte ha knäckt de små men viktiga framgångar som facken i USA haft de senaste åren. Snarare har företagens beteende understrukit hur viktigt det är att det finns fackföreningar som försvarar löntagarnas rättigheter.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.