Ledare

Stormningarna av Sveriges ambassad i Irak – del av Muqtada al-Sadrs inhemska maktspel

Muqtada al-Sadr (till höger) tillsammans med den högste ledaren för diktaturen i Iran, ayatollah Ali Khamenei. Foto: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#191
Lästid 3 min

Den 19 juli stormades den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad. Detta var den andra gången på tre veckor som ambassaden stormades. Stormningen skedde på uppmaning av Muqtada al-Sadr. Motiveringen är de koranbränningar som skett i Sverige.

Men mer sannolikt spelar stormningarna en roll i ett inhemskt maktspel i Irak. Muqtada al-Sadr har varit en maktspelare inom irakisk politik i 20 år. Al-Sadr hör till den shiamuslimska majoriteten i Irak och hans målsättning är att omvandla Irak till en shiamuslimsk diktatur efter iransk modell. Han är idag ledare för både en väpnad milis och en inflytelserik politisk rörelse.

Efter USA:s invasion av Irak 2003 grundade Muqtada al-Sadr den så kallade ”Mahdi-armén”. Mahdi-armén var en av huvudaktörerna under inbördeskriget i Irak åren 2006-2008. (Mahdi-arméns sunnimuslimska motsvarighet var Al-Qaida i Irak, som senare kom att omvandlas till Islamiska Staten.) Under inbördeskriget organiserade Mahdi-armén ”dödspatruller” som utförde summariska avrättningar. Al-Sadrs anhängare genomförde också hundratals bombningar, kidnappningar och terrordåd. Mahdi-armén upplöstes år 2008 för att sedan återuppstå under namnet ”Fredskompanierna” år 2014.

Stormade parlamentet

Anhängare till Muqtada al-Sadr har inte bara stormat den svenska ambassaden. I fjol sommar stormade och ockuperade al-Sadrs anhängare det irakiska parlamentet vid två tillfällen vilket lede till att arbetet i parlamentet förhindrades.

Muqtada al-Sadr tillhör som sagt de viktigaste maktspelarna i Irak. Detta, och hans tidigare stormning av det irakiska parlamentet, gör att det är osannolikt att stormningarna av den svenska ambassaden i Bagdad har skett spontant. Tvärtom: det är mycket sannolikt att dessa stormningar ingår i det maktspel som Muqtada al-Sadr bedriver i Irak och som främst syftar till att stärka dennes position bland shiamuslimer inom och utanför Irak.

Arbetarpartiet och koranbränningar

Vi har tidigare skrivit att Arbetarpartiet aldrig skulle bränna vare sig Koranen eller Bibeln eller någon annan liknande skrift. AP strävar efter enighet i kampen för mer resurser till bl a sjukvård och äldreomsorg. Vi strävar även efter enighet i kampen mot Sveriges inlemmande Nato – vi säger alltså Nej till utplacering av USA:s kärnvapen och Nej till Nato-trupper i landet. Vi strävar även efter enighet för att stoppa kryperiet för Turkiets president Erdogan.

Att bränna skrifter som Koranen, eller Bibeln, skulle skapa splittring och försvårar strävan efter enighet i försvaret av den svenska välfärdsstaten och i kampen för ett Sverige som står oberoende från stormakten USA. Däremot försvarar vi den svenska yttrande- och tryckfriheten – både mot USA/Nato och Turkiets Erdogan.

Och när det gäller stormningarna av den svenska ambassaden i Irak måste vi se dessa för vad de är: ett led i Muqtada al-Sadrs maktspel på hemmaplan – som ett led i dennes strävan efter att omvandla Irak till en teokratisk diktatur med Iran som förebild.

Källor: DN, Deutsche Welle, Wikipedia

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.