Politiska rapporter

Integritetsregler gör personal på HVB-hem maktlösa

Personalen på HVB-hem saknar ofta befogenheter för att kunna göra ett bra jobb. Foto: Humana
Veckans Nyheter
Publicerad i
#192
Lästid 3 min

Integritet är något som många personer i dagens samhälle värderar högt. Rätten till ett privatliv, en egen sfär där oönskade intrång kan nekas. Tyvärr är priset för denna integritet ytterst dyrt för de som arbetar inom HVB-hem.

HVB, hem för vård eller boende, är en plats för ungdomar som genomgår tvångsvård, exempelvis för drogmissbruk eller kriminalitet. HVB-hemmen har dock inte rätt att låsa in ungdomarna, utan dessa har rätt att lämna hemmet utan att personalen ingriper.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg har i uppgift är att se till att reglerna för HVB-hemmen följs. Men sättet som IVO tolkar reglerna kring integritet leder ibland till absurda konsekvenser.

En sådan konsekvens är att personalen inte har rätt till att söka igenom ungdomarnas rum efter droger utan att ungdomarna har gått med på att först lämna ett drogtest. Ett drogtest som de glatt kan lämna så länge de är drogfria, men har rätt att tacka nej till om de skulle vara påverkade.

En annan konsekvens är en händelse där ett HVB-hem fick kritik av IVO för att de på begäran av föräldrarna hade bett ett antal flickor att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner. Bakgrunden till begäran var att mobilerna hade använts för att stämma träff med individer som köpt sex utav flickorna. Hade flickorna bott hemma hade föräldrarna kunnat ta ifrån dem mobilerna. Men IVO ansåg att det var flickornas vilja som skulle gälla, oavsett om detta var till skada för dem själva.

Situationer som dessa har lett till en känsla av maktlöshet och frustration hos många som arbetar på HVB-hem.

Men det finns en strimma ljus vid horisonten. Kritik trillar in från allt fler olika håll och SKR, Sveriges kommuner och regioner, har tidigare i år framfört krav till socialtjänstministern på skärpta regler och större möjligheter till tvångsåtgärder. SKR står dock fast vid att HVB-hemmen inte får hindra ungdomarna från att lämna och att de ungdomar som behöver låsas in ska placeras på så kallade SIS-hem vid Statens institutionsstyrelse, där reglerna är striktare.

Även IVO själva är kritiska mot de nuvarande bestämmelserna och har uttryck att lagstiftningen behöver ses över. En av motiveringarna är att allt fler ungdomar som placeras i HVB-hem har kopplingar till kriminella grupper.

Hur de nya riktlinjerna ska se ut bestäms dock av lagstiftningen och Socialdepartementet arbetar för närvarande på en översyn av HVB-hemmens verksamhet. Resultat väntas komma ut i höst och Socialdepartementet avvaktar med ett tydligt uttalande till dess att de har dem i handen.  

Förhoppningsvis leder de nya riktlinjerna till en bättre arbetsmiljö för personalen på HVB-hemmen samt en möjlighet att lätta på trycket för de hårt belastade SIS-hemmen (som även de har stora problem).

Karolina A

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.