Nöje

”The Queen of Rock & Roll”

Tina Turner håller i en mikrofon
Tina Turner i samband med en spelning i Hamburg 1972. Foto: Heinrich Klaffs (CC BY-NC-SA 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#192
Lästid 3 min

Den amerikanska sångaren, dansaren och skådespelaren Tina Turner fick bort den 24 maj efter en längre tids sjukdom. Turner var en av de mest framgångsrika kvinnliga rocksångarna genom tiderna och kallades ofta för ”The Queen of Rock & Roll” men ibland även bland sina fans kärleksfullt för ”rockmormor”.

Tina Turner sålde nästan 200 miljoner album under sin fem decennier långa karriär. Turner nominerades även till 20 Grammys, varav hon vann tolv. Bland hennes mest kända låtar kan nämnas “What’s Love Got to Do with It”, ”Simply the Best”, “Private Dancer” och “We Don’t Need Another Hero”. Tina Turner kunde som få rockartister fullständigt äga scenen från första till sista minuten med sin otroliga energi. När jag och en kompis organiserade en fest i mitten av 1980-talet fyllde vi dansgolvet när vi spelade ”Simply the Best”.

Tina föddes som Anna Mae Bullock i Nutbush, Tennessee, den 26 november 1939. Föräldrarna var lantarbetare. Pappan var våldsam och när Anna Mae var 11 år flydde mamman till St. Louis. Pappan gifte om sig kort därefter och kastade ut Anna Mae och hennes syster, som fick flytta in hos sin mormor. När mormodern dog flyttade Anna Mae till sin mamma i St. Louis.

I St. Louis kom Anna Mae i kontakt med den lokala rhythm-and-blues-scenen. Det var på detta sätt som Anna Mae träffade sångaren Ike Turner och dennes band ”Kings of Rhythm”. Året var 1956. Det dröjde inte länge förrän Anna Mae blev en del av bandet. Hennes energi på scenen gjorde henne snabbt till bandets stjärna.

1960 fick hon namnet Tina Turner. Hon hoppade in och sjöng i samband med inspelningen av låten ”A Fool In Love”. Låten kom att bli en enorm R&B-hit, och låg som bäst på andra plats på en rad topplistor i USA. Framgången gjorde att Ike omorganiserade bandet och döpte om det till ”The Ike and Tina Turner Revue”. Med Tina Turner som stjärnan fick bandet en rad hits under 1960-talet. Bland de mest kända kan nämnas ”Honky Tonk Woman”, ”Come Together”, ”I Want To Take You Higher” och ”River Deep, Mountain High”.

Tina blev gravid med Ikes barn 1960 och paret gifte sig 1962. Äktenskapet präglades av våld och kom att bli allt mer ohållbart för Tina under 1970-talet. Detta på grund av Ikes narkotikamissbruk i kombination med ett oberäkneligt och fysiskt kränkande beteende mot Tina. Till slut stod inte Tina ut och paret skilde sig 1978.

Åren efter skilsmässan var svåra för Tina, både ekonomiskt och som artist. Hon släppte ett antal mindre framgångsrika soloskivor och deltog i olika tv-program. I början av 1980-talet såg hennes karriär ut att vara mer eller mindre över. Men Tina Turner ville mer. I maj 1984 släppte hon singeln “What’s Love Got to Do with It”. Låten nådde förstaplatsen på Billboard Top 100 och blev en stor kommersiell framgång. Turner hade även en av huvudrollerna, tillsammans med Mel Gibson, i den tredje Mad Max-filmen ”Bortom Thunderdome” som kom 1985.

Turner fortsatte att turnera under 1990-talet och släppte sitt tionde och sista studioalbum 1999. Hon gjorde sin sista turné, ”Tina! 50th Anniversary Tour”, åren 2008-2009. ”The Queen of Rock & Roll” blev 83 år gammal och sörjs av fans över hela världen.

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.