Politiska rapporter

Vårdanställda vid Kaiser Permanente förbereder strejk

Vårdanställda vid Kaiser Permanente
Vårdpersonalen kräver högre löner och fler anställda. Foto: Faksimil Youtube
Anton Hultdin
Publicerad i
#192
Lästid 2 min

Personal vid den amerikanska sjukvårdskoncernen Kaiser Permanente kämpar just nu för högre löner och högre personaltäthet. Det nuvarande kollektivavtalet går ut den 30 september. För att sätta press på arbetsgivaren förbereder sig en koalition av fackföreningar, som tillsammans representerar 85 000 anställda, för att strejka.

– Att strejka är inget vi vill göra, men eftersom Kaiser Permanente vägrar att tala med facket så har vi inget annat alternativ, sa Dave Regan, som representerar den största fackföreningen i koalitionen i samband med en presskonferens den 24 augusti.
– Arbetsgivaren tvingar oss till detta!

Just nu pågår en omröstning bland medlemmarna om huruvida facket ska utlysa en strejk eller inte. Om majoriteten röstar Ja kan en strejk utlysas redan från 1 oktober och i så fall leda till att dussintals sjukhus och kliniker runt om i USA stänger ned.

Kaiser Permanente, som bedriver sjukvård i åtta delstater samt i Washington DC, är på papperet en icke vinstdrivande organisation och slipper därmed betala skatt. De senaste fem åren har dock företaget rapporterat vinster på över 21 miljarder dollar (ca 234 miljarder kronor). Företagets VD har en årslön på 16 miljoner dollar (ca 178 miljoner kronor). Samtidigt har Kaiser Permanente i en nylig förhandling med facket sagt att de anställda ”tjänar för mycket pengar”.

Städerna där koncernen har sin verksamhet är s.k. högkostnadsområden, där kostnaderna för boende och livsmedel ligger högre än genomsnittet i USA. De senaste åren har dessutom levnadskostnaderna för de anställda ökat väldigt mycket. Många har problem att klara sig ekonomiskt trots att de jobbar heltid. Lönerna har helt enkelt inte hängt med. Ett av fackets krav är därför en minimilön på 25$ i timmen. Ett annat krav är att Kaiser Permanente ska göra något åt den kroniska underbemanningen på företagets sjukhus och kliniker. Underbemanningen innebär att personalen ofta tvingas till övertid men ger också långa väntetider och sämre vård till patienterna.

Blir strejken ett faktum kommer detta att bli den största strejken någonsin inom den amerikanska sjukvården.

Lämna en kommentar