Kultur

Efterlyses: Paul McCartneys försvunna bas

Paul McCartney med den legendariska basen 1963.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#192
Lästid 3 min

Den tyska instrumenttillverkaren Höfner har efterlyst Paul McCartneys legendariska basgitarr. Det var på denna Höfnerbas som han spelade under de flesta av åren som han var medlem i Beatles. Basen har varit försvunnen sedan början av 1969. Bakom initiativet till efterlysningen ligger McCartney själv.

Basen som går under märket Höfner 500/1 Violin Bass köptes av Paul under Beatles vistelse på Top Ten Club i Hamburg 1961. Priset var då 30 pund. I dagsläget beräknar man instrumentets värde till över 10 miljoner pund (ca 140 miljoner kr). Paul McCartney har vid ett tidigare tillfälle sagt att det alltid varit hans favoritbas: ”Eftersom jag är vänsterhänt såg det mindre skumt ut med den, det blev mer symmetriskt. Jag blev kär i den direkt efter att jag köpt den”.

Instrumentet var med under de intensiva åren 1961-1969 på både skivinspelningar och liveuppträdanden. Basen kan höras på många kända låtar som till exempel ”Love Me Do”, ”She Loves You” och ”Twist and Shout”. Men i januari 1969 i samband med Beatles inspelning av ”Get Back/Let It Be” i Abbey Road-studion i London försvann basen och är därefter spårlöst borta. När jag själv såg Beatles uppträda i TV på 60-talet slogs bland annat just av Pauls speciella bas. Den såg ut som en mindre ståbas med insvängningar i kroppen på båda sidor. Basen var ett av Beatles kännetecken, precis som Ringo Starrs trummor av märket Ludwig.

De tre som nu startat jakten på basen är en halvpensionerad före detta marknadschef och elgitarrutvecklare hos Höfner, Nick Wass, samt journalistparet Scott och Naomi Jones. Wass, som under åren haft ett nära samarbete med McCartneys team, har berättat att Paul vid ett tillfälle sa till honom ”kan inte du hjälpa mig hitta basen eftersom du är från Höfner?”. Denna vädjan från McCartney födde så småningom idén hos Wass att försöka finna basen igen. Till sin hjälp att försöka hitta instrumentet har Wass och paret Jones startat en speciell hemsida som går under namnet thelostbass.com. De skriver bland annat ”With a little help from our friends – from fans and musicians to collectors and music shops – we can get the bass back to were it once belonged”.

Även om det säkert kommer att bli svårt efter alla år som instrumentet har varit borta, skulle det verkligen vara fantastiskt om man kunde hitta det igen. Särskilt glad skulle naturligtvis den numera 81-årige före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney bli. Nämnas kan att även John Lennons gitarr försvann under en konsert i London 1963, för att återfinnas 51 år senare. Gitarren såldes då för 25 miljoner kronor på en auktion. Så chansen finns att även Pauls bas kan hittas så småningom. Twist and Shout.

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.