Politiska rapporter

Historisk strejk i Hollywood

Fran Drescher håller tal
Fran Drescher, känd från "The Nanny" och idag ordförande för skådespelarfacket, höll ett brandtal då strejken inleddes. Foto: Faksimil Youtube
Göran Sandberg
Publicerad i
#192
Lästid 2 min

Drygt 11 000 manusförfattare i Hollywood har strejkat sedan den 2 maj. Den 14 juli anslöt sig 160 000 skådespelare till strejkerna. Man får gå tillbaka ända till 1960-talet för att finna ett tillfälle då båda grupperna senast gick ut i strejk tillsammans.

Den nuvarande ordföranden för skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA är skådespelaren Fran Drescher, vars eldiga tal då facket meddelade att strejken inleddes har delats av tiotusentals människor i sociala medier. Drescher är överraskad och närmast chockad över hur illa skådespelarna blivit behandlade av sina uppdragsgivare.

Strejken handlar om att skådespelarfacket vill att grundlönen för skådespelare ska höjas för att möta inflationen. Skådespelarna vill dessutom få ta del av de vinster som streamingbolagen, som Netflix och HBO, gör. Tidigare har skådespelare och manusförfattare kunnat förlita sig på ersättningar från filmer och tv-serier som gått i repris. På det sättet har de haft en extra inkomst mellan olika jobb. Med tiden har film och TV-branschen kommit att mer och mer domineras av streaming, vilket fått till följd att inkomsterna till skådespelare och manusförfattare nära nog uteblivit.

Många skådespelare som deltar i strejken är kända men för den skull inte rika som de riktigt stora stjärnorna. Fackförbundets ordförande Drescher menar att en stor del av medlemmarna ”bara är arbetande människor som försöker försörja sig för att betala sin hyra och sätta mat på bordet och få sina barn till skolan”. 87 procent av skådespelarna tjänar exempelvis så lite att de inte kvalificerar sig för sjukförsäkring. Gränsen går vid en inkomst på 26 000 dollar om året (ca 260 000 kr).

Parterna står långt ifrån varandra och det är idag ingen som vet hur länge strejken kan hålla på. I slutet av september kan dessutom ytterligare skådespelare komma att gå ut i strejk. Fackförbundet SAG-AFTRA begärde nyligen stöd från medlemmarna om att strejka även mot arbetsgivarna inom dataspelsbranschen. Även inom denna bransch handlar kraven om höjda grundlöner som kompenserar för inflationen. Medlemsomröstningen om denna strejk pågår fram till och med den 25 september.

Här nedan kan du se Fran Dreschers tal

YouTube player

Lämna en kommentar