Politiska rapporter

Iran håller svensk EU-diplomat fängslad

Portarna till det ökända Evinfängelset
Den svenske EU-diplomaten sitter fängslad i det ökända Evinfängelset. Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Helené Rönnholm
Publicerad i
#192
Lästid 2 min

I drygt 500 dagar har Iran hållit en svensk EU-diplomat fängslad. Utrikesdepartementet är tysta men säger att de jobbar intensivt med fallet. Flera experter anser att den svenske EU-diplomaten mest troligt hålls som ”gisslan” för ett eventuellt fångutbyte mot iraniern Hamid Noury som dömts i svensk domstol för mord och brott mot folkrätten.

Den svenske EU-diplomaten greps under en resa i Iran i april ifjol. Irans underrättelsetjänst meddelade att han misstänks för spioneri. Sveriges Utrikesdepartement (UD) bekräftade att svensken hölls fången men vill inte gå in närmare på vad som hänt i fallet sedan dess.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger utrikesminister Tobias Billström att regeringen ”har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet”. Billström säger även att personen i fråga är ”godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart”.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån TT greps den svenske diplomaten som en direkt konsekvens av det pågående rättsfallet mot Hamid Noury. Noury dömdes av Stockholms tingsrätt för mord och brott mot folkrätten för sin inblandning i avrättningen av politiska fångar i Iran 1988. Domen har överklagats till Svea hovrätt. Det finns flera liknande ärenden de senaste åren, där Iran har använt sig av fängslade utländska medborgare i syfte att försöka få till fångutbyten, pengar eller andra eftergifter.

Det finns även en trend där den iranska regimen godtyckligt griper personer med dubbla medborgarskap av politiska skäl. I maj i år avrättades svenskiraniern Habib Chaab efter att han, sannolikt under tortyr, tvingats bekänna att han begått terrorbrott. Ett annat exempel är läkaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad sedan 2016. Djalali har både iranskt och svenskt medborgarskap. Den iranska regimen anklagade honom för att arbeta åt den israeliska regeringen och dömde honom till döden för spioneri.

Både Ahmadreza Djalali och den svenske EU-diplomaten hålls fängslade i Evin-fängelset, som är ökänt för sin brutala behandling av fångarna. Amnesty arbetar aktivt för att upphäva dödsdomen mot Djalali och är i kontakt med de anhöriga till EU-diplomaten.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.