Politiska rapporter

Våldet på SiS-hem allt grövre

SiS-hem
Ekots granskning visar på en skrämmande ökning av det grova våldet på SiS-hem. Foto: Statens Institutionsstyrelse
Veronica Nordenström
Publicerad i
#193
Lästid 2 min

Våldet mellan ungdomar på SiS-hem (Statens Institutionsstyrelse) har blivit allt grövre. Detta visar en granskning som Sveriges Radio Ekot gjort genom att gå igenom 160 avvikelserapporter under åtta månader.

SiS-hemmen ska vara en miljö där ungdomar ska komma bort från exempelvis missbruk och kriminalitet eller andra destruktiva sammanhang. Men våldet gör att vistelsen på SiS-hem istället blir till en mardröm.

Ekots granskning visar att våldet blivit mer planerat och utstuderat. En nyligen placerad ungdom utgör direkt en måltavla. Våldet har även blivit långt råare. Det är inte ovanligt att flera ungdomar går på och misshandlar en enstaka. Den som utsatts behöver skrämmande ofta uppsöka akutvård.

En ung person som bott på ett SiS-hem berättade för Ekot att han hade upplevt våld i stort sett varje dag. När han först kom till hemmet gick han konstant omkring med en grop i hjärtat. Men efter en månad var han avtrubbad eftersom våldet var så vanligt förekommande.

Personalen klarar ofta inte av att skydda de intagna ungdomarna. Vid många av de händelser som Ekot granskat var personalen frånvarande. I mars i år gick generaldirektören för Statens Institutionsstyrelse och ordförandena i samtliga fackförbund vid SiS ut i en gemensam debattartikel där de krävde ökade resurser. De förde bland annat fram krav på ökad bemanning, stopp för ensamarbete och kraftigt höjda löner. Dessutom krävde de en förändrad lagstiftning som ger personalen ökade befogenheter till exempelvis rumsvisitation och kroppsvisitation utifrån att SiS-hemmen idag oftare tar emot grövre kriminella än tidigare.

Lämna en kommentar