Politiska rapporter

Kommunal varslade om strejk bland måltidspersonal

Ett antal kockar från Sodexo
Skolbespisningspersonal från Sodexo. Foto: Per Erik Berglund / Sodexo
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#193
Lästid 2 min

Kockar, måltidspersonal och vaktmästare hos privata entreprenörer inom offentliga sektorn varslades om strejk den 6 september av fackförbundet Kommunal. Bakgrunden var de låsta förhandlingarna om nya kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Vista.

Vista är en branschorganisation inom besöksnäringen som även företräder företag som Sodexo och Compass Group som driver storkök för den offentliga sektorn, exempelvis för sjukhus och skolor. Kommunal hade krävt löneökningar i linje med ”märket” dvs 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år – med en låglönesatsning. Dessutom hade facket ställt en rad andra krav som ökningar av OB-tillägg, en förändring av semesterperioden samt att lönesamtal ska dokumenteras skriftligt.

Enligt Kommunal har Vista bidragit till att pressa kostnaderna inom branschen genom att hjälpa entreprenörer att vinna upphandlingar billigt. Kommunal ansåg också att Vista inte ”tog ansvar” genom att organisationen ursprungligen vägrade att acceptera riktmärket för löneökningarna.

Om strejken brutit ut hade den berört 2 000 anställda över hela landet, bland annat på Karolinska sjukhuset och på Norrlands universitetssjukhus från och med den 15 september. Men när den 15:e väl kom sköts först strejken upp tre timmar och sedan meddelades det att ett avtal hade nåtts eftersom Vista hade tillmötesgått kraven. Lönerna höjs med i genomsnitt 1 931 kr under två år. För de med lägst lön blir det 2 450 kr. Semesterperioderna ändras från 15 maj-15 september till 1 juni-31 augusti. Även en rad andra krav tillmötesgås.

Som anställd inom måltidsservice tycker man att det är synd att det inte blev en riktig fajt, även om jag själv inte berördes av varslet då jag är kommunalt anställd. Samtidigt är det roligt att se att Kommunal faktiskt kan varsla om strejk. Sedan hade löneförhöjningarna naturligtvis kunnat vara högre. Men det är bra att lönesamtalen numera ska dokumenteras skriftligt. Det är en hög andel invandrare som arbetar inom kök och restauranger. Att kunna läsa vad som verkligen sades under ett lönesamtal i efterhand, och jämföra med andra, kan vara ett sätt att undvika eventuella ”missförstånd” mellan anställda och arbetsgivare.

Det lönar sig när facket vågar visa musklerna.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.