Politiska rapporter

Sluta att kalla Rawa Majid för ”Kurdiska räven”!

Kurdiska Riksförbundet kritiserar svensk media för användningen av begreppet "kurdiska räven". Foto: Polisen / Kurdiska Riksförbundet
Helené Rönnholm
Publicerad i
#193
Lästid 2 min

Det har rapporterats flitigt i media om Rawa Majid, ledare för det kriminella nätverket Foxtrot. Majid omnämns ofta i media som den ”Kurdiska räven”, vilket det Kurdiska Riksförbundet reagerar starkt på.

Kurdiska riksförbundet vill att media ska sluta använda namnet ”Kurdiska räven” när de rapporterar om den kriminelle Majid. Att folkgruppsbeteckningen kurdisk så ofta används i anknytning till gängkriminalitet har väckt stor upprördhet i kurdiska kretsar.

– Han har inget med oss svenska kurder att göra, säger Wahid Badki från Kurdiska kulturcentret i Uppsala till Sveriges Radios Ekot.
– Vi är en del av det svenska samhället, vi jobbar, vi kämpar, vi har barn och familjer. Vi är inte inblandade i dessa gängkulturer. Om en person har bakgrund som kurd betyder det inte att alla kurder är kriminella, fortsätter Badki.
– Vi är jätteledsna att kanske hela samhället börjar kolla på oss som att vi är kriminella. Så sluta använd orden som ”Kurdiska räven” säg hans namn direkt i stället, han heter något annat, avslutar Badki.

”Svartmålar hela den kurdiska befolkningen”

Berzan Kockaya, ordförande för Kurdiska riksförbundet, säger att en konsekvens av att ”Kurdiska räven” används så pass mycket är att kurdiska ungdomar behandlas illa av skolkamrater. Kurdiska riksförbundet ska nu initiera en diskussion med svenska medier för att användandet ska slopas. Berzan Kockaya anser att hela den kurdiska befolkningen riskerar att svartmålas.

Det frekventa användandet av namnet ”kurdiska räven” har sammanfallit med att två svenska regeringar svikit kurderna i norra Syrien (Rojava). Detta som ett led i det kryperi för Erdogan som pågått sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato.

Lämna en kommentar