Politiska rapporter

Vårdpersonal vid Kaiser Permanente godkänner strejk

64 000 av 85 000 fackligt anslutna vårdanställda vid Kaiser Permanente har röstat för strejk. Foto: Kaiser Permanente Union Coalition
Lena Lindström
Publicerad i
#193
Lästid 1 min

Som vi tidigare skrivit förbereder koalition av fackföreningar för anställda vid vårdföretaget Kaiser Permanente sig för en strejk. Detta kan bli den största strejken inom sjukvården i USA på flera decennier.

I skrivande stund har fler än 64 000 anställda röstat för att godkänna en strejk om fackföreningarna och företaget inte kan komma överens innan det nuvarande avtalet löper ut den 30 september. Den största fackföreningen i koalitionen heter SEIU-United Healthcare Workers West och representerar sjuksköterskor och annan vårdpersonal i Kalifornien. I denna fackförening röstade hela 98 procent av medlemmarna för att strejka om det inte finns något nytt avtal på plats i slutet av månaden!

Omröstningar pågår ännu i några av fackföreningarna i koalitionen. Men då tre fjärdedelar av koalitionens 85 000 medlemmar redan röstat för en strejk så sänder detta ett tydligt budskap till arbetsgivaren.

De vårdanställda vid Kaiser Permanente kräver bland annat höjda löner för att kompensera för inflationen samt en satsning på att öka personaltätheten. Kaiser Permanente bedriver sjukvård i åtta delstater samt Washington DC och har haft vinster på 21 miljarder dollar de senaste fem åren – trots att företaget räknas som icke-vinstdrivande och därmed slipper betala skatt.

Lämna en kommentar