Politiska rapporter

Fackförbund och studenter protesterar mot regeringens nedskärningspolitik i Finland

Vårdfacket Tehy inledde protesterna redan den 20 september. Foto: Tehy
Davis Kaza
Publicerad i
#193
Lästid 2 min

Den 26 september inledde flera fackförbund i Finland en landsomfattande våg av protester mot regeringens nedskärningspolitik. Protesterna ska pågå under tre veckor. Samtidigt pågår ockupationer av flera universitet runt om i Finland.

Finlands nya regering bestående av det borgerliga Samlingspartiet och högerpopulistiska Sannfinländarna har lovat att de ska ”få ordning på Finlands statsskuld”. I den budget som regeringen nu presenterat har det visat sig att detta innebär nedskärningar inom en rad områden. Bland förslagen finns sänkningar av bostadsbidragen samt besparingar inom sjukförsäkringen och arbetslöshetsunderstödet.

Studenter vid Helsingfors universitet har ockuperat universitets huvudbyggnad under en veckas tid. Sänkningen av bostadsbidragen innebär att studenterna får 100 euro mindre i månaden, vilket innebär att det blir svårt att få ekonomin att gå ihop. Studenterna får starkt stöd. Över 1000 anställda vid Helsingfors universitet har undertecknat en skrivelse till stöd för studenternas protester.

Studenterna ockuperar huvudbyggnaden på Helsingfors universitet. Foto: Faksimil YLE

Även en rad fackförbund protesterar mot regeringens nedskärningsbudget. Facken kräver dessutom stopp för en rad försämringar i arbetsvillkoren och begränsningar av strejkrätten som regeringen föreslagit. Det handlar bland annat om ett förslag som innebär att arbetsgivare ska kunna anställa folk på tillfälliga anställningar, utan att motivera varför, i upp till ett år. Detta liknar anställningsformen ”Allmän visstid” som infördes i Sverige av Fredrik Reinfeldts regering.

Fackens stridsåtgärder handlar bland annat om kortvariga utmarscher på en timme – en form av ”punktstrejker”. Industrifacket har meddelat att sådana punktstrejker ska äga rum på 30 olika arbetsplatser runt om i Finland den 26-27-28 september. Sjukvårdsfacket Tehy organiserade en demonstration utanför riksdagshuset i Helsingfors redan den 20 september. Fler fackföreningar genomför liknande protester.

Veckans Nyheter följer proteströrelsen i Finland med stort intresse. En liknande rörelse måste byggas även i Sverige.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar