Politiska rapporter

Kritik mot arbetsmiljön inom Miljöpartiet

Märta Stenevi
MP-ledaren Märta Stenevi anklagas för "toxisk toppstyrning". Foto: Fredrik Hjerling / Miljöpartiet (CC BY-NC-ND 2.0)
Lena Lindström
Publicerad i
#194
Lästid 2 min

Fackföreningarna som representerar de anställda på Miljöpartiets riksdagskansli beskriver arbetsmiljön runt språkröret Märta Stenevi som ”ohållbar” i ett mejl som skickats till partiets valberedning inför kongressen. Kritiken handlar både om Stenevis beteende mot personalen och att språkröret går emot de prioriteringar som beslutats av partistyrelsen. Stenevis ledarstil beskrivs med ord som ”toxisk toppstyrning”.

Den som undertecknat mailet är ordföranden för fackförbundet Saco vid Miljöpartiets riksdagskansli. Men bakom står representanter för både Saco och Unionen. Enligt DN, som fått tag i mejlet, beskrivs ”ett stort lidande” bland ett antal anställda. ”Flera söker sig aktivt bort på grund av den ohållbara situationen”, står det också.

Andra källor som DN talat med beskriver den dåliga arbetsmiljön kring Stenevi som ”ett väldigt känt problem som det är svårt att prata högt om”. Stenevis ledarstil beskrivs som ”my way or the highway”, att det inte är som att man arbetar i ett team.

Vissa källor inom Miljöpartiet anser att problemen är större än Märta Stenevi. En person som arbetar vid MP:s riksdagskansli beskriver för DN att det finns en otydlighet om vem som har mandat och får fatta beslut. Källan menar att det gnisslar i flera delar av organisationen och att Stenevi får skulden för detta.

Fackföreningarnas brev till valberedningen kommer i ett läge då Miljöpartiet ska välja nya språkrör under den kommande kongressen. I dagsläget är Märta Stenevi den enda kandidaten till posten som kvinnligt språkrör.

Lämna en kommentar