Politiska rapporter

Vem fångar upp de unga mördare som släpps?

Ung maskerad kille talar i mobiltelefon
Under 2024 kommer en våg av unga mördare ut i samhället. Foto: Kristina Alexandersson (CC BY-SA)
Helené Rönnholm
Publicerad i
#194
Lästid 2 min

Sverige har skakats av en blodig våldsvåg. September var den dödligaste månaden någonsin. Elva personer mördades i skjutningar och en ung kvinna dog i ett sprängdåd. Förövarna är ofta väldigt unga.

Enligt Polisen är det tre gånger så många 15-åringar som har dömts för mord under 2023 jämfört med hela förra året. Och varje dag beräknas tre nya barn bli rekryterade till de kriminella gängen. Många av de unga som dömts för grova brott de senaste åren, eller som just nu sitter häktade, kommer att börja komma ut i samhället igen från och med 2024.

Enligt Peter Lind, trygghetssamordnare på Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm, är samhället inte utrustat för att ta hand om dessa barn när de kommer ut från ungdomsvården. Många av 15-åringarna har mördat som ett sätt att komma in i gänget. Att ”brösta en fyra och bli en hundragubbe” är ett uttryck bland kriminella. Det betyder att en ung person, ofta minderårig, är redo att ta fyra år i sluten ungdomsvård för att sedan få bli en fullvärdig medlem i gänget.

Peter Lind är orolig för att man från polis och socialtjänst är nöjda över att ha ”satt dit” en mördare och placerat denne på ett låst boende, men att ingen ställer sig frågan om vad som händer då dessa kommer ut.

– Vi har personer som har mördat och fått extrem status i kriminella kretsar som kommer ut igen, säger Lind i en intervju med Aftonbladet. Vem fångar upp dem?

Sis-hemmen lyckas sällan omvända de unga förbrytarna när de sitter inlåsta. Och kommunerna har inte resurser att göra de sociala satsningar som är nödvändiga – varken när det gäller förebyggande arbete eller avhopparverksamhet. Samtidigt väntar de kriminella nätverken på att ta emot sina nya ”hundragubbar”.

Både den förra och den nuvarande regeringen har haft ett alltför stort fokus på hårdare straff och mer repressiva åtgärder. Att mördare grips och döms är naturligtvis bra. Men det som saknas är socialt långsiktiga och förebyggande insatser. Annars riskerar framtiden att bli lika blodig – eller värre.

Lämna en kommentar