Politiska rapporter

Seger för vårdanställda vid Kaiser Permanente

Strejkande vårdanställda
75 000 anställda vid vårdjätten Kaiser Permanente strejkade - och vann! Foto: Coalition of Kaiser Permanente Unions
Davis Kaza
Publicerad i
#194
Lästid 2 min

Fackföreningarna vid vårdföretaget Kaiser Permanente i USA har vunnit en viktig seger efter en historisk strejk där över 75 000 sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och annan vårdpersonal deltog.

Kaiser Permanente är ett av USA:s största privata vårdföretag och har verksamhet sex olika delstater. Vårdpersonalen har företrätts av en koalition med olika fackföreningar. Fackens krav har handlat dels om höjda löner och tryggare anställningsförhållanden, dels om att Kaiser Permanente ska öka bemanningen på sina sjukhus.

Efter att förhandlingarna brutit samman utlyste den fackliga koalitionen en tre dagar lång strejk i början av oktober. Över 75 000 vårdanställda deltog i strejken, som var den största vårdstrejken i USA:s historia. Efter strejken gick arbetsgivaren med på löneökningar på 21 procent under en fyraårsperiod. Dessutom införs en minimilön på 25 dollar i timmen i Kalifornien och 23 dollar i timmen i andra delstater.

Det nya avtalet innebär även att möjligheten att hyra in personal via bemanningsföretag begränsas. Kaiser Permanente har också lovat att göra en satsning på bland annat utbildningar och trainee-program för nyanställda som ett led i att underlätta rekryteringen av personal.

Vårdstrejken vid Kaiser Permanente utgjorde en del av en våg av strejker och andra fackliga protester som svept genom USA under de senaste åren. Allt fler amerikanska löntagare börjar åter lära sig vikten av att kämpa tillsammans. Och att facklig kamp lönar sig.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar