Krönika

Låt umeborna folkomrösta – för eller emot ett Nato-center!

Jan Hägglund anser inte att Umeå kommun ska ha ett Nato-center.
Jan Hägglund
Publicerad i
#194
Lästid 2 min

Hans Lindberg, ”regeringschef” i Umeå kommun, säger i Västerbottens-Kuriren (19 okt) att han vill ha ett Nato-center i Umeå. Naturligtvis utan att först ha frågat umeborna. Med anledning av detta kommer Arbetarpartiet att arbeta för en kommunal folkomröstning i denna fråga – senast i valet 2026. Frågan i en folkomröstning 2026 skulle kunna lyda på följande sätt: ”Ja eller Nej till ett Nato-center i Umeå kommun”.

Den som inte vill ha ett kärnvapen riktat mot Rådhustorget, eller mot Stadshuset, bör rösta Nej.

De politiker som styr Umeå kommun har gjort många utspel som varit extremt långtgående – utspel som saknat all förankring hos umeborna – och även inom det egna partiet. Den brist på balans som då uppstår kan endast beskrivas som hysterisk.

Jag kommer att tänka på förslaget från 1976 om att lagra utbränt kärnbränsle i Holmsund. Eller varför inte idén om att organisera Vinter-OS som kom i samband med kulturhuvudstadsåret 2014?

Debatten om en svensk Nato-ansökan kom helt av sig inför valet i fjol. Detta berodde i första hand på att Hans Lindbergs socialdemokrater svängde ”förrädiskt” i denna fråga en kort tid före valet. Men (S) var inte ensamt ansvarigt för att debatten uteblev. Den uteblivna debatten berodde även på (det bristande) agerandet från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Dessa partier balanserade sina medlemmars ömma Nato-samveten mot behovet att hålla sig väl med Socialdemokraterna och Magdalena Andersson. De ville ju, för död och pina, inte missa chansen att få vara stödparti (V) respektive regeringsparti (MP) om (S) vann valet! Lösningen blev att ta ställning mot Nato – fast så tyst att ingen utom de egna medlemmarna hörde det.

Hade (V) och (MP) gjort sin politiska plikt och ropat ut sitt Nato-motstånd från hustaken, genom att organiserat landsomfattande demonstrationer mot en Nato-anslutning, hade det garanterat blivit en rejäl Natodebatt i Sverige. Men bristen på agerande från vänster- och miljöpartierna utgjorde spiken i kistan för chansen till en Natodebatt.

Kommentar: Men nu ska vi, djävlar anamma, ta revansch för detta. Jag hoppas att det visar sig att Hans Lindbergs brist på fingertoppskänsla är lika monumental som hans partikamraters brist på fingertoppskänsla har varit tidigare. Jag tänker på kärnkraftsvalet 1976 och snacket i samband med Vinter-OS 2014.

Umeborna ska tillfrågas. I en lokal folkomröstning.

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar